Доступність посилання

ТОП новини

Чому «суворі заощадження» стали для багатьох в ЄС майже лайкою?


Брюссель – Словосполучення «суворі заощадження» для багатьох європейців сьогодні асоціюється із незахищеністю, скороченнями зарплат, безробіттям та критичним зниженням рівня життя. Все більше експертів та фінансистів відкидають ідеологію заощаджень, яка замість того, щоб вивести Європу з кризи, навпаки, ще більше загальмувала економіку та призвела до збідніння людей. Радіо Свобода поцікавилося у фахівців, що саме було помилкою європейських антикризових ідеологів.

Політика заощаджень, можливо, необхідна, але економія не повинна виходити за розумні рамки, вважає економіст банку ING Філіп Леден.

«Рамки заощаджень мають бути визначені, відштовхуючись від того, що на якомусь етапі втрати, що їх матимуть держави через сповільнення економіки, почнуть перевищувати прибутки, зроблені завдяки скороченням витрат із державних бюджетів», – каже експерт.

Врешті-решт, зауважує Філіп Леден, економія коштів, як ми це бачимо на прикладі Греції, призвела до спаду економічної активності. Навіть Міжнародний валютний фонд щойно визнав, що не усвідомлював удару по економіці країн, який може завдати політика заощаджень.

Філіп Дефейт, економічний аналітик із брюссельського Інституту сталого розвитку, вважає, що лідерам держав тепер треба думати не над тим, де заощадити, а над тим, як збільшити довіру та споживання.
Головна проблема конкурентності європейських підприємств полягає не у рівні зарплат, а в недостатньому попиті на їхній товар
Філіп Дефейт

«Центральне питання полягає в тому, як правильно розподілити заощадження, і на нього доброї відповіді не знайшли, – зазначає він. – Однак, сьогодні головна проблема конкурентності європейських підприємств полягає не у рівні зарплат, а в недостатньому попиті на їхній товар. І саме цей попит треба відродити».

Лідерам слід бути винахідливішими – експерт

Інший експерт, Франсуа Пішо з Вищої школи менеджменту при університеті міста Льєж, каже, що європейські лідери повинні проявити винахідливість, зокрема, щодо ринку праці.

«Потрібна формула, яка поєднує більшу гнучкість ринку праці та надання гарантій шукачам роботи і працевлаштованим. Треба бути винахідливішими, відійти від старих методів, за якими діє ринок праці», – пояснює Радіо Свобода бельгійський експерт.
Одні лиш заощадження прирікають не лише Грецію, але й усю Європу
Чарльз Даллара

Відомий американський банкір, а нині голова вашингтонського Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара у середу в Афінах заявив: «Настав час визнати, що одні лиш заощадження прирікають не лише Грецію, але й усю Європу на болісну та тривалу епоху невеликого, або й відсутнього економічного зростання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG