Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал звільнив двох хорватських генералів (ФОТО)


Анте Ґотовина (л) і Младен Маркач (п) у залі суду
Анте Ґотовина (л) і Младен Маркач (п) у залі суду
Апеляційна палата Міжнародного кримінального трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії виправдала двох хорватських генералів, засуджених за воєнні злочини і злочини проти людяност.

Генерали Анте Ґотовина і Младен Маркач були засуджені до 24 і 18 років ув’язнення відповідно в 2011 році. Вони очолювали хорватські підрозділи, які влітку 1995 року відвоювали територію самопроголошеної республіки хорватських сербів Сербська країна.

В операції під назвою «Гроза» хорватські сили вбили 324 особи сербської національності та підпалили кілька тисяч житлових будинків. Територію самопроголошеної Сербської країни тоді покинуло щонайменше 90 тисяч сербів. Більшість з них досі не повернулася до своїх колишніх сіл та міст.
Прихильники генералів у Загребі вітають рішення Гаазького трибуналу
Прихильники генералів у Загребі вітають рішення Гаазького трибуналу

У 2011 році Гаазький трибунал засудив двох генералів, заявивши, що йшлося про організовану злочинну діяльність, якою керував тодішній президент Хорватії Франьо Туджман.

Водночас Апеляційна палата сьогодні постановила, що такої змови не було. Судді постановили негайно відпустити генералів.

Ґотовину, який керував хорватськими військами, і Маркача, який очолював спецполіцію, в Хорватії вважають героями.

Тисячі людей в хорватській столиці Загребі, дивлячись трансляцію засідання суду на живо, привітали рішення Апеляційної палати Гаазького трибуналу.
XS
SM
MD
LG