Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Японії розпустив парламент


Йосіхіко Нода, архівне фото
Йосіхіко Нода, архівне фото
Прем’єр-міністр Японії Йосіхіко Нода офіційно достроково розпустив сьогодні нижню палату парламенту, яка є в Японії вирішальною за своїми повноваженнями, і призначив позачергові вибори.

Дострокові вибори призначені через тиск опозиції – таким чином прем’єр виконав обіцянку їй, яку дав раніше в обмін на підтримку важливих законопроектів.

Як очікують, на цих виборах, що відбудуться 16 грудня, нині владна лівоцентристська Демократична партія Японії Йосіхіко Ноди зазнає поразки, але її головна суперниця, нині опозиційна правоцентристська Ліберально-демократична партія хоч і набере найбільше голосів, але не здобуде більшості і муситиме створювати коаліційний уряд із меншими партіями.

Йосіхіко Нода – вже третій прем’єр-міністр від Демократичної партії відтоді, як вона прийшла до влади 2009 року. До того протягом понад півстоліття Японією керували з невеликими перервами ліберальні демократи.

У нижній Палаті представників парламенту Японії 480 депутатів, із яких 300 обирають в одномандатних мажоритарних округах, а 180 – в 11 багатомандатних пропорційних округах за партійними списками (для більшості треба мати принаймні 241 депутата). Конституційний термін скликання нижньої палати – чотири роки.
XS
SM
MD
LG