Доступність посилання

ТОП новини

Україна врешті позбувається залежності від російського газу? (Світова преса)


Чи починає Україна нарешті замислюватися про свою газову незалежність від Росії у відповідь на газовий тиск Москви? Про це розмірковує кореспондент впливового ділового британського щоденника Financial Times. Канадська газета Winnipeg Free Press розповідає про лекції, присвячені українському Голодомору у вінніпезькому Музеї прав людини. А щоденник Telegraph розповідає, як російські безробітні перемогли англійського актора у конкурсі на посаду директора англомовного театрального клубу в Росії.

Політикою побудови обхідних газопроводів навколо України Москва сподівалася поставити Київ на коліна, проте досягає протилежного ефекту – українська влада почала нарешті робити те, що мала зробити ще десятиліття тому, а саме: шукає альтернативні джерела енергії та запроваджує програму заощадження, розповідає кореспондент газети Financial Times у своєму блозі.

Якщо 10 років тому Україна споживала 70 мільйонів кубометрів російського газу, то цього року вона має імпортувати менше ніж 30 мільярдів кубометрів, а наступного року ця цифра має впасти до 20 мільярдів, розповідає київський кореспондент Financial Times про плани Києва. До цих планів, зокрема, входить: закупівля газу з Європи, який стає значно дешевшим для України, ніж російський; розробка власних родовищ та побудова терміналів для імпорту скрапленого газу. Проте невирішеним питанням залишається для України питання надходжень від транзиту російського газу.

Канадська газета Winnipeg Free Press повідомляє про лекції щодо українського Голодомору 1930-х років, з якими виступатимуть в Музеї прав людини у Вінніпезі відомі українські вчені: Станіслав Кульчицький із Інституту Історії та Леся Онишко з Меморіалу жертв Голодомору. Ці лекції проходитимуть у рамках загальноканадського тижня «Поширення знання про Голодомор». Газета повідомляє, що українські вчені будуть знайомити канадську аудиторію з документами, які були оприлюднені у 2006 році.

Куратор музею в інтерв’ю газеті зазначив, що люди повинні знати правду про цей геноцид і що українська діаспора в Канаді та в усьому світі дуже багато зробила, щоб світ дізнався правду про цей злочин проти людяності.

Також газета публікує список подій у Вінніпезі, присвячених «Тижневі пам’яті Голодомору».

А британський щоденник Daily Telegraph розповідає своїм читачам про курйозний випадок, що стався з молодим британським актором із Шекспірівської фундації, що на батьківщині поета, у Стратфорді-на-Ейвоні. Сема Лестера, якого запросили до Росії очолити англомовний театральний клуб при толстовському Музеї «Ясна Поляна», не пропустила російська служба зайнятості.Йому повідомили, що на цю посаду в Росії є 14 безробітних, а іншим варіантом заповнення цієї посади була б підготовка іншого російського спеціаліста.

Відповідь, яку отримав російський музей, мала шалений успіх у мережі Facebook, але молодий британський актор поставився до аргументів російських бюрократів серйозно. «Звичайно, краще вивчати творчість письменника його рідною мовою, Шекспіра по-англійськи, а Толстого по-російськи. Але якщо я не даю влаштуватися на роботу хоч одній людині, то нехай уже так і буде. Я, зрештою, можу просто приїхати в гості», – зауважив він.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG