Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і «найцікавіші» студентські лідери поспілкувались «без політики»


Зустріч Віктора Януковича зі студентськими лідерами, Київ, 14 листопада 2012 року
Зустріч Віктора Януковича зі студентськими лідерами, Київ, 14 листопада 2012 року
Київ – На зустрічі лідерів студентських організацій із Президентом Віктором Януковичем ніхто не зачіпав тему виборів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомили учасники зустрічі. На їхню думку, молоді є що сказати Президенту поза політичним контекстом. На Банковій наголошують, що це була перша подібна зустріч Президента з молодіжними лідерами за часи незалежності, а попереду нові дискусії Віктора Януковича з молоддю. У свою чергу деякі молодіжні лідери дивуються, за яким принципом обирали представників на зустріч із керівником держави і припускають, що влада не хотіла чути в очі критичні думки.

Лідер Асоціації керівних органів студентського самоврядування міста Києва Артем Нікіфоров разом із іншими шістьма колегами 14 листопада взяв участь у зустрічі з Президентом Віктором Януковичем і побував у робочому кабінеті глави держави. За словами Артема, йому сподобалося, що у гаранта Конституції на столі лежить план дій, стратегія розвитку України на 2013 рік. Там також були і папки з результатами голосування на дільницях. «Я думаю, що Президент відслідковує ці процеси», – наголосив Нікіфоров.

Втім, ні питання виборів, ні інших актуальних політичних тем представники студентства не зачепили. Низка видань поширила інформацію про посилений інструктаж молодіжних лідерів в Адміністрації Президента напередодні зустрічі з ним. Втім, сам Артем Нікіфоров це спростовує.
Ганна Миколаївна сказала нам одне, що на нас лежить достатньо велика відповідальність і щоб ми себе проявили гідно і достойно
Артем Нікіфоров

«13 листопада, за день до зустрічі з Президентом у нас дійсно була зустріч із радником Президента Ганною Герман, що тривала близько п’яти хвилин і Ганна Миколаївна сказала нам одне: що на нас лежить достатньо велика відповідальність і щоб ми себе проявили гідно і достойно. Більше жодних інструктажів, нарядок-рознарядок вона нам не давала. Також за кілька хвилин до зустрічі відбулася розмова з протоколом Президента. Нам показали план зали, де що розташоване, де нас зустрічатиме Президент, показали наші місця тощо», – зазначив Артем Нікіфоров.

«Зустріч з Президентом дуже сподобалась, хоча б у цьому контексті, що очікували одне, а отримали зовсім інше. Думали, що це буде формальна зустріч, 40 хвилин як нам говорили, але Президент Віктор Янукович приділив нам дві години уваги, все вислухав і була можливість нам сказати навіть більше, ніж ми хотіли сказати», – зазначив Артем.

За його словами, Президента запитували про працевлаштування молоді, якість освіти, забезпечення випускників першим робочим місцем і проект закону про вищу освіту, який покликаний вирішити всі ці питання. Президент пообіцяв студентським лідерам, що він втрутиться і спробує вирішити першочергові питання молоді.

Інший учасник зустрічі з Президентом, лідер «Студентської республіки» Павло Вікнянський також наголосив на тому, що зустріч із Президентом Януковичем була поза політикою.
Не пам’ятаю, щоб хтось піднімав політичні питання і щоб хоч раз згадував якусь партію, у тому числі і партію влади
Павло Вікнянський

«До будь-якого процесу потрібно підходити виважено і якщо спілкування торкається майбутнього і теперішніх проблем, які є у студентства і молоді, то треба говорити саме про це. Це мій підхід, як громадського лідера і менеджера. Питання зустрічі не стосувалося політики тому, чесно кажучи, я не пам’ятаю, щоб хтось піднімав політичні питання і щоб хоч раз згадував якусь партію, у тому числі і партію влади», – наголосив Вікнянський.

«Неблагонадійних» не пустили?

Тим часом інші молодіжні лідери дивуються, за якими принципами обирали гостей на Банкову.

Представник «Студентського братства» Олег Яценко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що якби він був на зустрічі з Президентом України, то неодмінно б порушив актуальні політичні проблеми. Зокрема, питання цьогорічних виборів. За його словами, з часів 2004 року в Україні не було таких недемократичних виборів як цього року, то ж актуальним, на переконання Яценка, є питання, чи понесуть відповідальність перед законом ті, хто «здійснював масовий підкуп виборців, а також причетні до фальсифікації і спотворення народного волевиявлення». Питання, «чому з 2010 року перестала діяти загальнодержавна програма підтримки української мови, а натомість діють програми підтримки російської мови», на думку Яценка, також є актуальним як ніколи.

Яценко вважає проведення чесних виборів та дотримання прав людини, свободи переконань і мас-медіа надзвичайно важливими справами, про які потрібно постійно нагадувати Президентові України.

Лідер Фундації регіональних ініціатив (ФРІ) Євген Демченко зазначив Радіо Свобода, що до організації, яку він представляє, запрошення на зустріч із Президентом теж не надходило.
Ми постійно виступали проти, захищаючи права студентів
Євген Демченко

«У мене немає інформації, щоб говорити прямо те, що нас туди навмисно не запросили і не впустили як неблагонадійних, але певні підстави так вважати є, бо організація має довготривалу історію стосунків з органами влади з приводу законопроекту про вищу освіту, коли ми постійно виступали проти, захищаючи права студентів», – наголосив Євген Демченко.

Герман – готується нова зустріч молодіжних лідерів із Януковичем

Радник Президента України Ганна Герман у коментарі Радіо Свобода заявила, що Адміністрація запросила на Банкову тих студентських лідерів, які висловили найцікавіші пропозиції щодо молодіжної політики під час підготовки засідання Гуманітарної ради при Президентові на цю тему.

«За всі роки незалежності це перша така зустріч Президента України з лідерами студентських рухів. Ми довго добивалися такої зустрічі, і студенти її дуже хотіли. Ми мали дуже мало часу на підготовку. Тому ми взяли тих людей, які тоді, коли ми готували оці матеріали на засідання Гуманітарної ради, яке відбудеться, але пізніше, виглядали найцікавіше, найконструктивніше і найбільш радикально».

Ганна Герман також відкинула критику, що до Віктора Януковича запрошують лише лояльних до влади представників.
В нинішньому форматі розмови не було можливості запросити всіх і ми вибрали тих, які були найцікавіші
Ганна Герман

«Мені дивно це слухати, бо, наприклад, «Студентська республіка» і її лідер дуже жорстко завжди ставили питання, і ми не відбирали якось спеціально. І це робила, до речі, не я, – сказала Герман. – Безперечно, у нас буде ширша розмова з лідерами молодіжних рухів, коли відбудеться засідання Гуманітарної ради, ми хочемо їх усіх запросити. Але в нинішньому форматі розмови не було можливості запросити всіх, і ми вибрали тих, які були найцікавіші».

17 листопада, у Міжнародний день студента, зустріч Президента Януковича з групою студентських лідерів збирається транслювати Перший Національний канал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG