Доступність посилання

ТОП новини

Що хвилює студентів: їжа чи освіта? (ВІДЕО)


Активісти незалежної профспілки «Пряма дія» влаштували акцію протесту, Київ, 16 листопада 2012 року
Активісти незалежної профспілки «Пряма дія» влаштували акцію протесту, Київ, 16 листопада 2012 року
Київ – Викладач не повинен мати жодної влади над студентом, заняття повинні проходити максимально інтерактивно, а усі курси – бути вибірковими. В переддень Дня студента активісти незалежної профспілки «Пряма дія» влаштували акцію протесту перед стінами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. В той самий час у Києві на Контрактовій площі члени молодіжної організації Партії регіонів просто неба готували яєчню і пропонували «погризти» граніт науки. Вони переконували, що головною проблемою студентів все ще залишається погане харчування, а не організація навчального процесу.

«Всього і одразу» вимагали активісти студентської профспілки «Пряма дія» під стінами Міністерства освіти. Озброївшись ударними інструментами і плакатами, 20 студентів про своє бажання змін у системі вищої освіти заявляли гучно.

Студенти хочуть «Всього і одразу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Активіст «Прямої дії» Сергій Мовчан переконаний, що потрібно кардинально змінити модель освіти з ієрархічної, вертикальної на горизонтальну. Важелі управління, каже студент, повинні належати безпосереднім учасникам навчального процесу, тобто студентам, аспірантам і викладачам.

«Та система освіти, що існує зараз, навіть без тих нововведень, які зараз вводяться, вона вже не така, як потрібно, вона вже репресивна, вона побудована за принципом, що нам спускається згори, що ми маємо вчити, що ми маємо робити. Ми прийшли з нашим баченням. Багато з того, що ми пропонуємо, вже існує. Вільний вибір курсів – це вже реальність, цілодобовий доступ до гуртожитків – це реальність, безкоштовне навчання – що тут неможливого?» – запитує Мовчан.

Свої вимоги учасники акції передали головному представнику департаменту освіти Дмитру Ручці. Чиновник пообіцяв: усі вимоги будуть розглянуті протягом місяця, після чого активістам надішлють письмову відповідь. Про те, якою приблизно буде відповідь міністерства, студентка Роксолана Машкова, вже «знає». Протест під назвою «Все й одразу» вона називає швидше неформальним привітом, аніж дієвою акцією, і в те, що їхні вимоги врахують, не дуже вірить.

«Ми навіть не розраховуємо, що ці вимоги виконають, тому що та система освіти, яку ми описали, не вигідна тим, хто покриває чиновників – ні бізнесу, ні державі. Вона вигідна лише людям, учасникам освітнього процесу, і тому, ми будемо робити все, щоб змінити систему освіти знизу, як ми це завжди робили», – розповідає студентка.

Натомість члени молодіжної організації Партії регіонів «Молоді регіони» пропонують усі освітні проблеми «заїдати». На Контрактовій площі семеро активістів влаштувати «Кулінарну школу студентського виживання». На двох пластикових столах вони розмістили електричну плитку, посуд і кухонне приладдя.

Студентська кухня від «Молодих регіонів»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За підрахунками координатора акції Андрія Кучера, середньостатистичний студент може витратити на продукти харчування 90 гривень. Саме на цю суму активісти «Молодих регіонів» купили овочів та сосисок. Дивувати перехожих вони взялись традиційними студентськими стравами.

«Будемо готувати студентський бутерброд, будемо піджарювати вермішель і робити холодне тістечко з хліба та варення», – розповів Кучер.

Тим часом українські університети намагаються заощадити на платні за комунальні послуги, теплопостачання та електроенергію. Для цього виші ущільнюють навчальний процес та подовжують канікули. Держказначейство з вересня заблокувало їхні рахунки і не дає розпоряджатися навіть тими коштами, які університети заробили самі.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG