Доступність посилання

ТОП новини

Януковича лякає дух Ющенка у резиденції «Синьогора»?


Івано-Франківськ – Київ – На карпатській дачі Президента Віктора Януковича планують побудувати новий комплекс, що відповідатиме його особистим забаганкам, заявляють в Івано-Франківській обласній раді. Водночас, за офіційною інформацією, оприлюдненою на сайті «Вісника державних закупівель», у резиденції планують лише відремонтувати альтанку, на що вже спрямували майже 24 мільйони гривень. Експерти відзначають, що на тлі заяв представників влади про намагання подолати кризову ситуацію в економіці такі витрати виглядають зайвими.

Головне управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації уклало угоду з приватною компанією на реконструкцію павільйону з альтанкою на території гуцульського будинку резиденції «Синьогора» в Івано-Франківській області. Повідомлення про це оприлюднили у «Віснику державних закупівель». В Адміністрації Президента не знайшлося охочих прокоментувати цю інформацію для Радіо Свобода.

Водночас у Партії регіонів повідомили, що планують надати кошти на ремонт й інших резиденцій Януковича. Про це заявив заступник голови фракції цієї політичної сили Вадим Колесніченко.

«Це ж спадщина, вона є. Президент що, має бути таким реформатором, щоб усе кудись подіти? Будівля має підтримуватися. Ми бачили, як зекономили на Маріїнському палаці, тепер треба зрозуміти, як ще й його ремонтувати. Далі будемо його ремонтувати, потім «Будинок з химерами». Це будуть великі гроші. А що ж їх, зносити? Дорогі речі потребують дорогого ремонту», – сказав Колесніченко.

Із повідомлення у «Віснику державних закупівель» не можливо дізнатися, що саме збираються робити з альтанкою, оскільки там немає інформації про технічне завдання. Водночас на цьому сайті зазначають, що роботи фінансують з держбюджету, а завершити ремонт планують до кінця 2012 року.

Відтак повідомлення про те, що 24 мільйони гривень підуть саме на ремонт альтанки, можуть виявитися неправдою, зауважив у коментарі для Радіо Свобода депутат Івано-Франківської обласної ради від «Батьківщини» Юрій Романюк.
Не підтверджується інформація, що 24 мільйони витрачають на альтанку. Це «відмазка»
Юрій Романюк

«Не підтверджується інформація, що 24 мільйони витрачають на альтанку. Це «відмазка». Насправді за мету стоїть будівництво у терміновому порядку нового персонального комплексу суто під Януковича, за його забаганками. Той корпус, що був, ющенківський, я так розумію, що Янукович не хоче там жити. Можливо, дух Ющенка ще там не вивітрився, можливо, він там літає і навіює жахи Януковичу?» – припустив Юрій Романюк.

Він також вважає, що термінове виконання робіт – до кінця грудня – може свідчити про очікування в «Синьогорі» на високих гостей із сусідніх держав у час новорічно-різдвяних свят.

Це вияв безсоромності влади – Палій

Утім, на думку політолога Олександра Палія, приводів для святкового настрою у Президента обмаль. Зухвале витрачання державних коштів на власні потреби знищує довіру населення та скорочує кількість прихильників і Віктора Януковича, і Партії регіонів, почесним головою якої він є, наголосив експерт.
Треба було б на час фінансово-економічної кризи заборонити витрати такого роду
Олександра Палія

«Мільйон для стандартного райцентру – це серйозна інвестиція в Україні. Утім, замість того, щоб робити це, здійснюють інвестиції в абсолютно непродуктивні сфери. Це вияв певної безсоромності влади, а по-друге, вони розуміють, що лише так і потрібно, що інакше не буває, вони навіть іноді вихваляються такими речами, а не приховують їх. Треба було б на час цієї фінансово-економічної кризи заборонити витрати такого роду», – каже Палій.

За формацією «Вісника державних закупівель», протягом нинішнього року на розбудову резиденції «Синьогори» витратили вже 235,15 мільйона гривень. Генеральним підрядником цих робіт є київська компанія «УНР ПІБ». Її обрали за неконкурентною процедурою «закупівля в одного учасника», з поясненням про необхідність «уникнення негативних наслідків, пов’язаних із невиконанням доручень уряду та реалізації державних програм, передбачених для будівництва, реконструкції, проведення проектних і ремонтних робіт на пріоритетних об’єктах державного та регіонального значення».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG