Доступність посилання

ТОП новини

Понад дві тисячі українців у Нью-Йорку вшанували жертв Голодомору


Нью-Йорк – Щонайменше дві тисячі людей зібрались у суботу в Нью-Йорку для вшанування жертв Голодомору українського народу. За словами організаторів – Українського Конгресового Комітету Америки – цією акцією українці хотіли поширити інформацію про трагедію українського народу та продемонструвати єдність між собою.

Представники української діаспори провели жалобну ходу, у якій взяли участь близько півтисячі людей. За словами організаторів, це на дві сотні більше, ніж торік. Учасники ходи тримали плакати із закликами визнати український голодомор геноцидом, інформацією про жертв Голоду, про сталінський режим.

Після цього в католицькому кафедральному соборі святого Патрика, що в центрі Манхеттена, була проведена урочиста літургія. Храм, що вміщує 2200 людей, був заповнений. Серед чиновників, які прибули сюди, були посол України у США Олександр Моцик, постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, українські консули, представники Білого дому, американські сенатори. Мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ надіслав українцям листа зі словами підтримки.



Сталін пішов у небуття, а ми вистояли – сенатор

Промовці використовували на означення подій 1932 – 1933 років слово «геноцид» і називали Голодомор злочином проти українців. Сенатор-демократ з Нью-Йорка Чарльз Шумер відзначив, що, попри численні злочини, тиранія все одно програла.

«Минуло 80 років, як Сталін, один із найжорстокіших людей в історії, використовував голод проти власного народу. Це були невинні жертви українського геноциду. Він хотів знищити українців, він хотів вбити український дух, він хотів, щоб українська нація ніколи не існувала. Але він програв. І всі ми, що тут зібрались, є свідченням того, що Сталін пішов у небуття, а ми вистояли і будемо жити», – наголосив Шумер.

Посол України у США Олександр Моцик читав своє коротке звернення лише англійською мовою.

«Голодомор – це страшна трагедія не тільки Європи, а й усього світу. Все буде визнано, прийде час, правда має дійти до кожної людини про цей страшний злочин, що був цілеспрямований сталінським режимом, щоб витравити не тільки свідомість, а й забрати життя тих, хто хотів бути у своєму домі», – сказав Олександр Моцик у коментарі Радіо Свобода.



Восени у багатьох містах США відбуваються події із вшанування жертв українського Голодомору. У Вашингтоні нині споруджують пам’ятник Геноциду Українського Народу 1932 – 1933 років.

19 – 23 листопада – поминальний тиждень пам’яті жертв Голодомору. 24 листопада о 16:00 в Україні запалять свічки в пам’ять про загиблих під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

США поширили у суботу заяву, в якій приєднуються до народу України і українців у всьому світі, що вшановують пам’ять жертв Голодомору, і підтверджують своє бажання запобігти таким трагедіям.

  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG