Доступність посилання

ТОП новини

Що буде далі з Україною? (Європейська преса)


Прага – Західні експерти розмірковують над можливим розвитком політичної ситуації в Україні після парламентських виборів. Одні вважають, що із ослабленням позицій партії влади залишається і невизначеність подальшого міжнародного курсу України. Деякі газети звертають увагу на розчарування українськими парламентськими виборами не лише в ЄС, а й у Росії, коли, на думку оглядачів, у Москві не бачать, на кого можна спиратися у новій Верховній Раді України. До цього додається й тривале «газове напруження» між Росією та Україною, коли у Києві вже на практиці здійснюють диверсифікацію постачання газом власної економіки.

Польська Rzezcpospolita опублікувала аналіз українських політичних реалій після виборів, його підготували оглядачі Пйотр Косцінський і Тетяна Серветник. Польські спостерігачі констатують, що й після виборів до Верховної Ради в Україні «немає спокою». Незважаючи на те, що правляча Партія регіонів програла ці вибори, вона все ж їх і виграла, зауважують експерти з Варшави. Бо при створенні своєї більшості у новій Раді влада Президента Януковича сподівається на комуністів і мажоритарних депутатів та ще й намагатиметься прикупити до більшості голоси з інших фракцій. Польське видання також констатує, що «влада Януковича слабне», бо до низького результату Партії регіонів на виборах 28 жовтня додається ослаблення позицій офіційного Києва за кордоном. Найбільше суперечливих запитань викликає майбутня позиція ВО «Свобода» у новій Раді і те, як ця сила впливатиме на опозиційну фракцію в цілому. Оглядачі цитують експертів, які кажуть про можливе продовження перегрупування сил у новій Раді та пропонують почекати до моменту початку роботи нового парламенту і зважати на реакцію з боку Брюсселя й Москви на подальший розвиток політичної ситуації в Києві .

Московська «Независимая газета» зауважує, що «Росія не має на кого опиратися в Україні», насамперед, у новому парламенті, де взяли гору сили, яким немає діла до послідовного партнерства з Росією. Особливо в Росії занепокоєні з’явою в Раді фракції «націоналістичної партії «Свобода». Також у Москві розчаровані політичною позицією партії УДАР Віталія Кличка. Газета не виключає, що наступні президентські вибори 2015 року взагалі можуть поставити «велику крапку в спробах вибудувати дружні партнерські й міждержавні стосунки, і Україна та Росія перетворяться просто у географічних сусідів», чого, згідно з опитуваннями, не бажають у більшості своїй як росіяни, так і українці.

Лондонська Financial Times аналізує перспективи газових стосунків України й Росії. Газета наголошує, що в Києві вже вдаються до диверсифікації свого газового постачання, коли починають експорт дешевшого газу з Європи і готуються до використання зрідженого газу з Азербайджану, Катару та інших країн. Не зважаючи на це, Москва все ж продовжує практичні кроки з підготовки до будівництва «Південного потоку» через Чорне море з метою обійти новим газогоном Україну й примусити цим Київ до інтеграції у новостворюваний Євразійський союз під егідою Москви. Хоча, як кажуть західні експерти, колись російський «Газпром» поставить собі запитання, «чому вони потратили так багато коштів і часу, щоб відштовхнути від себе одного з найбільших клієнтів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG