Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі листопад оголосили місяцем пам’яті Бруно Шульца


Бруно Шульц, відомий польський письменник і художник, Львів, 04 вересня 2012 року
Бруно Шульц, відомий польський письменник і художник, Львів, 04 вересня 2012 року
Варшава – Поляки відзначають 70-річчя від дня трагічної загибелі письменника і художника Бруно Шульца (1892-1942). Із нагоди цих сумних роковин польський Сенат проголосив листопад 2012 року місяцем пам’яті Шульца. У різних містах країни тривають урочисті заходи, присвячені цьому талановитому митцеві, який усе своє життя прожив у Дрогобичі на Львівщині.

У польській програмі вшанування пам’яті Бруно Шульца – численні конференції, концерти, виставки та покази кінофільмів. У Вроцлаві, Люблині та Варшаві Шульцу присвятили літературно-мистецькі фестивалі, названі його іменем.

Учасники цих заходів наголошують на винятковому значенні для польської культури всебічно обдарованого митця, який походив із родини галицьких євреїв. Два збірники його оповідань «Цинамонові крамниці» та «Санаторій «Під клепсидрою» вважають класикою польської літератури. На жаль, частина рукописів Шульца безслідно зникла під час Другої світової війни.

19 листопада 1942 року офіцер ґестапо застрелив Бруно Шульца на вулиці дрогобицького ґетто. Відомо, що саме того трагічного дня письменник готувався до втечі з Дрогобича, наче передчуваючи близьку смерть. За однією з версій, Шульца вбили, коли він пішов за хлібом, щоб узяти з собою в дорогу.

Незвичайного письменника вшановують у незвичайний спосіб

Ян Новицький, актор, який виконав головну роль у польському художному фільмі «Санаторій «Під клепсидрою», знятому за однойменним твором Шульца, вважає дрогобицького письменника геніальним.
Це абсолютний геній. Те, що він не отримав Нобелівської премії – це наслідок того, що все життя його супроводжували невдачі
Ян Новіцький

«На мою думку, це абсолютний геній. Те, що він не отримав Нобелівської премії, це наслідок того, що все життя його супроводжували невдачі, включно з абсурдною смертю, коли він ішов вулицею з хлібиною в руках. Це геніальний, незвичайний автор», – наголошує Ян Новіцький.

Перед смертю він порозкладав свої рукописи та малюнки у різні валізки і роздав їх різним людям
Марцін Баран

Проза Шульца незвичайна, дивовижна, тож і вшанувати пам’ять письменника потрібно у незвичайний спосіб. Так вважають у Вроцлаві, де на честь дрогобицького митця влаштували своєрідну акцію. Організатори фестивалю імені Шульца запросили вроцлав’ян прийти на центральну площу міста з валізками. Ідею геппенінгу пояснює Марцін Баран, один із його організаторів. «Валізка – це дуже важлива річ у біографії Бруно Шульца. Перед смертю він порозкладав свої рукописи та малюнки, зокрема легендару повість «Месія» у різні валізки і роздав їх різним людям. Дотепер ці валізки не вдалося знайти. Очевидно, ми не сподіваємося, що хтось прийде з валізкою, в якій буде втрачений рукопис «Месії», але таким чином ми хотіли, так би мовити, помахати Шульцові рукою, вклонитися йому», – сказав Баран.

Організатори польських урочистостей, присвячених Шульцу, наголошують, що ці заходи – це нагода поговорити не тільки про самого митця, але й про відносини народів, серед яких він формувався. Тому в програмі вшанувань не бракує дискусій про відносини між поляками, українцями, німцями та євреями. У польських урочистостях узяли участь гості з України, зокрема історик Ярослав Грицак та письменник Юрій Андрухович, який переклав українською «Цинамонові крамниці» Бруно Шульца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG