Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі затримали чоловіка, який готував замах на президента і прем’єра


Агентство національної безпеки Польщі затримало чоловіка, який збирався вчинити теракт, спрямований проти найвищих органів польської влади. Як твердять польські слідчі, підозрюваний у спробі скоєння замаху брав приклад з норвежця Андерса Брейвіка і американських терористів, які в 1995 році вбили 168 осіб в Оклахома-Сіті.

Підозрюваного у підготовці замаху затримали 9 листопада у Кракові, але відомо про це стало лише сьогодні. Затриманий – 45-річний викладач Краківського сільськогосподарського університету, який працював на кафедрі хімії й фізики. Як заявляє польська прокуратура, чоловік планував замах, бо мав «націоналістичні, ксенофобські, антисемітські погляди», вважав, що Польщею керують невідповідні люди. Проте він не належав до жодної політичної організації. За даними правоохоронців, викладач університету створив 4-особову групу однодумців для якої проводив курси з виготовлення вибухових матеріалів.

Прокуратура поінформувала, що ціллю терористичного замаху мав стати будинок польського Сейму, а терміном – якесь засідання, під час якого в парламенті присутні президент і прем’єр країни. За даними правоохоронців, таким днем міг бути день ухвалення держбюджету.

Як повідомив на прес-конференції прокурор Маріуш Красонь, правоохоронці вилучили у підозрюваного вибухові матеріали, зокрема тротил, а також пристрої, які можуть бути використані для конструювання дистанційно керованих бомб. Крім цього, у помешканні краківського хіміка знайшли кілька пістолетів, понад тисячу набоїв, маскувальне і снайперське вбрання, шоломи, куленепробовний жилет, польські й іноземні реєстраційні автомобільні номерні знаки, а також багато інструкцій з виготовлення вибухових пристроїв.

Правоохоронці продемонстрували на прес-конференції вилучені у краків’янина відеофільми з записами пробних вибухів, які він проводив. В одному з таких вибухів він використав 250 кілограмів вибухівки. Натомість у теракті на території парламенту цей чоловік хотів використати чотири тони вибухівки, каже прокурор Красонь.

Як і норвежець Брейвік, краківський хімік хотів залишити вибухові пристрої в автомобілях.

Прокурор Артур Врона твердить, що небезпека теракту була реальною. Правоохоронці повідомили, що вже затримали кількох осіб, пов’язаних з групою, яка планувала теракти, а також планує наступні затримання.
XS
SM
MD
LG