Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни очікують від ВО «Свобода» реальних дій, а не гасел


Львів – Галичани сподіваються, що ВО «Свобода» перейде від радикальних гасел у політиці до радикальних дій у парламенті. Область, яка віддала свободівцям найбільше голосів на виборах, очікує, що ця політична сила зможе не лише захищати «мову та історію», а й знайти спосіб вирішити економічні проблеми.

Львівщина стала єдиним регіоном, де лідером виборчих перегонів стало ВО «Свобода», набравши понад 38% голосів виборців, «Батьківщина» поступилась майже на три відсотки. До того ж мандати депутатів отримали усі четверо кандидатів-мажоритарників від ВО «Свобода».

Цей результат продемонстрував тенденцію до зростання кількості симпатиків ВО «Свобода». Два роки тому на місцевих виборах представники цієї політичної сили пройшли в всі органи влади Львівщини, а у Львівській міській раді отримали більшість.

Перевірили на ділі і… знову проголосували «за»

Перемогу на місцевих виборах у 2010 році свободівці здобули завдяки лише проголошенню національних гасел, оскільки досвіду у вирішенні проблем забезпечення життєдіяльності міст і сіл у них не було.

Чимало політологів вважали, що це зашкодить ВО «Свобода» здобути високий рівень підтримки на парламентських виборах. Люди бачитимуть реальну роботу свободівців у місцевих органах влади, оцінюватимуть, як вони вирішують комунальні питання, як протидіють корупції, як демонструють уміння співпрацювати з різними гілками влади.

Навіть попри той факт, що львів’яни незадоволені роботою міською ради, ВО «Свобода» отримала майже 39% голосів, ВО «Батьківщина» – менше ніж 28%, а УДАР – близько 18,5%.

Політолог Ігор Марков пояснює феномен успіху свободівців тим, що через втрату шкали критеріїв дієвості політичної сили найкраще спрацьовує бренд опозиційності. Люди озлоблені й розчаровані, бо нічого не змінюється на краще, а тому підтримують радикальні гасла. За словами політолога, люди зараз у такому соціальному і психологічному стані, коли потребують, як у їжі, гостроти. Відповідно, коли стан самоструктурування суспільства і громадянського простору все більше і більше зводиться до нуля, то тоді вибирається щось архірадикальне, що є згустком вартостей без аналізу того, що тими політичними силами реально зроблено, що пропонується.

ВО «Свобода» треба довести, що вони здатні працювати на Україну

Те, що на Заході України проголосували за ВО «Свобода», а на Сході за Компартію, є свідченням того, що дозріває суспільний бунт, вважає публіцист Володимир Павлів. У Львові свободівцям допоміг образ зовнішнього ворога.
Наївний виборець черговий раз дав їм картбланш, мовляв, зробіть щось нарешті
Володимир Павлів

«Кажуть, що ми б хотіли щось зробити, але нам мало повноважень на місцях. Наївний виборець черговий раз дав їм картбланш, мовляв, зробіть щось нарешті. Тоді вже почнеться компрометація, бо треба брати на себе відповідальність. І тоді вже вилізе шило із мішка, але, на жаль, для виборця знову запізно», – каже експерт.

На підтримку ВО «Свобода» спрацювало й те, що самі люди не готові до радикальних дій, а сподіваються «розгребти жар руками» свободівців.

У парламенті ВО «Свобода» неминуче вступатиме у протистояння з комуністами, «антиукраїнськими» представниками інших політичних сил. Виборці заходу України хочуть, щоб ВО «Свобода» ефективно протидіяла антиукраїнській політиці. Однак від свободівців очікують не лише цього, а й реальної роботи з вирішення економічних проблем, проблем усієї країни, а не лише одного регіону.
Це є якась шизофренія. З одного боку Львовом лякають східняків, а ті сюди їдуть і кажуть, як їх гарно прийняли
Ярослав Рущишин

«Це є якась шизофренія. З одного боку Львовом лякають східняків, а ті сюди їдуть і кажуть, як їх гарно прийняли. Я апелюю до еліти – час брати на себе відповідальність й прибрати ту шизофренію. Це важко зробити людям неосвіченим, чи тим, хто на маргінесі, треба еліті брати на себе відповідальність», – вважає підприємець Ярослав Рущишин.

На його думку, радикалізм неприйнятний у нинішній економічній ситуації, бо шкодитиме розвитку економіки країни.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG