Доступність посилання

ТОП новини

Влада України провокує повернення до чорного валютного ринку (європейська преса)


Прага – Міжнародні експерти інформують на сторінках газет про нові жорсткі заходи Національного банку України з метою збереження валютних резервів, що може означати неминуче падіння курсу гривні та зростання інфляції. Опозиція, як зауважують європейські газети, вже назвала ці заходи влади Президента Януковича «післявиборчим подарунком» для народу. Тич часом Польща переконує ЄС підписати угоду про асоціацію з Україною, експерти не виключають, що це буде у 2013 році на саміті ЄС-Україна під час головування Литви в Євросоюзі.

Лондонська Financial Times вийшла у вівторок із заголовком «Кияни, женіть готівку», де, окрім інформації про неухильне падіння курсу гривні в Україні, йдеться про нові суворі фінансові заходи Нацбанку і влади Президента Януковича, скеровані на фінансову стабілізацію. Від понеділка вступила в дію постанова Нацбанку про обов’язковий продаж в наступні півроку половини валютної виручки експортерів. Також очікується й обов’язковий продаж валютних переказів фізичних осіб з-за кордону, якщо вони перевищують 18,3 тисячі доларів на місяць. А у Верховній Раді готують новий закон про сплату 15 відсотків до пенсійного фонду від суми валюти, яку міняють на гривню. Автори цього закону, як пише Financial Times, обіцяють таким чином зменшити тіньову економіку та легалізувати нормальні зарплати для працюючих. Але відомі експерти кажуть, що такі кроки влади лише провокують відродження чорного валютного ринку тяжких часів перебудови і краху СРСР. Так, колишній заступник голови Нацбанку України Олександр Савченко сказав лондонському виданню, що «це – повернення до СРСР». Він також вважає, що влада має діяти не силовими, авторитарними методами, а відновлювати довір’я до фінансів через економічну політику. А опозиція називає такі кроки влади «подякою» виборцям за їхню підтримку й ціною, яку платитимуть громадяни за популістські передвиборчі обіцянки влади. Для покращення фінансово-економічної ситуації влада в Києві потребує серйозної міжнародної допомоги і тому перед відновленням переговорів із МВФ йдеться про підвищення цін на комунальні послуги, більш тверду фінансову політику, перехід до вільного плавання курсу гривні, що, як вважають у Києві, допоможе Україні пристосовуватися до ударів світової кризи.

Московська «Комерсант» вважає, що «Україна оголосила валютну мобілізацію» і Нацбанк не може утримати тверду гривню власними силами. Газета цитує речників Нацбанку, які вважають неминучим падіння і плаваючий курс гривні та низку нових суворих валютних заходів влади в Києві.

Польська Gazeta Wyborcza пише, що польське керівництво, зокрема, польські дипломатичні керівники закликали в понеділок на саміті 27 міністрів ЄС до підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Україною попри нинішні проблеми з діючою владою в Києві. Так, заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Пом’яновський переконував у понеділок у Брюсселі, що «підписання угоди з Україною є важливим кроком до подальшого зближення України з Польщею і ЄС». Пом’яновський вважає важливим подолання розбіжностей між європейськими країнами для кращого майбутнього всієї української спільноти й тих громадян, які голосували в Україні за опозицію та підтримують, у своїй більшості, євроінтеграцію. Пом’яновський також наголосив тут, що порозуміння між ЄС та Україною є важливим для майбутнього, і йдеться не лише про нинішній уряд в Києві, а «про співпрацю з усією українською спільнотою». Пом’яновський не виключив, що підписання угоди між ЄС і Україною стане можливим у другій половині 2013 року під час головування Литви в Євросоюзі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG