Доступність посилання

ТОП новини

Частина Поштового будинку вже провалюється – Бригинець


Київ – У Києві через реконструкцію Поштової площі руйнується пам’ятка історії та архітектури – Поштовий будинок. Історичні експонати, які, ймовірно, залишилися всередині, – під загрозою. Про це Радіо Свобода заявив голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець. Натомість столична влада та головний архітектор Києва в один голос говорять, що ситуацію передбачити було неможливо і що Поштовий будинок уже рятують.

Поштовий будинок (або Поштова станція, Станційний будинок) – це одноповерхова будівля у стилі класицизму. Ця пам’ятка історії та архітектури розташована в Києві на Поштовій площі. Поштовий будинок звели у 1853-1865 роках як головну будівлю комплексу подільської поштової станції. І це єдина споруда комплексу, що збереглася до нашого часу.

Із початком реконструкції Поштової площі у травні цього року пам’ятка просто тріщить по швах, розповідає голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

«Сьогодні одна частина будинку, яка ближче до Дніпра, почала провисати. Є тріщини. Вона провалюється. Швидше за все, це відбувається не просто від механічного руху, який є навколо будинку, а й зі зміною руху ґрунтових вод. Тим паче, що біля Володимирського узвозу виявлені ознаки зсуву. Більше того: заблоковані дренажні стоки, які є в схилах. Таким чином, є небезпека того, що в районі Поштової площі буде накопичуватися вода, і саме ця вода, як зрозуміло із зовнішніх ознак, бо провести повноцінне дослідження я не можу, – рух води і підмиває будиночок», – говорить Олександр Бригинець.

Ніхто не очікував, що він дасть тріщини – Попов

Всередину будиночка Олександру Бригинцю потрапити не вдалося й у нього немає ніякої інформації про те, чи всі історичні експонати звідти вивезли. А через підмокання фундаментів Поштового будинку під загрозою опинилися історичні експонати – зокрема дві печі ХVІІІ століття, які були перенесені до музею з урочища «Гончари-Кожум’яки». У разі замокання цегла-сирець, з якої вони зроблені, перетвориться в безформні глиняні об’єкти.

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов сказав Радіо Свобода, що ситуація уже під контролем. «Ніхто не очікував, що він (Поштовий будинок – ред.) дасть тріщини, тому, безумовно, зараз на те, що відбулося, реагують фахівці. Ми виконаємо всі їхні вимоги, укріпимо фундамент. Робляться роботи з укріплення і проект з укріплення. Тобто, цей будинок буде однозначно посилений частиною фундаментів, конструкцією», – сказав він.

Олександр Попов про укріплення Поштового будинку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Посилюють фундамент прогресивним методом – Целовальник

Над посиленням фундаменту будівельники уже працюють, уточнює головний архітектор Києва Сергій Целовальник. За його словами, за будівництвом наглядали і передбачити руйнування Поштового будинку було дуже важко.

«Це реальні факти із ситуації, коли будуються на мільйони кубів ґрунту, який вибирають. Сьогодні проводиться посилення фундаменту, це робиться прогресивним методом – без руйнування, зсередини. Палі – 10-14 метрів, із
10-сантиметрового діаметру трубами, набірними. І будівля буде в належному стані. Крім того, навколо цієї будівлі буде поставлене пальове огородження, яке законсервує ґрунт, що перебуває під ним, і будинку нічого загрожувати не буде», – поінформував Целовальник.

Сергій Целовальник про укріплення Поштового будинку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Головного архітектора Києва Поштовий будиночок не вражає

Головний архітектор Києва також додав, що його не вражає нинішній вигляд Поштового будинку – після реставрації в 70-ті роки, оскільки він не відповідає історичному вигляду. Чи означає це, що пам’ятку будуть реставрувати? Сергій Целовальник цього не уточнив.

Наразі Поштову площу перекрито через будівельні роботи. А завершити їх планують у травні 2013 року, до Дня Києва. Вартість реконструкції усієї Поштової площі, за останніми даними, коштуватиме Києву півмільярда гривень. Тим часом деякі фахівці кажуть, що остаточний проект реконструкції досі не затверджений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG