Доступність посилання

ТОП новини

Азаров знову їде просити про газ


Київ – У середу у другій половині дня має розпочатися візит Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Москви. Там він планує обговорити тему українсько-російської співпраці в енергетичний сфері, повідомляє прес-служба голови уряду. В опозиції натомість кажуть, що візити Азарова до Москви носять церемоніальний характер та мають на меті імітацію діалогу про знижку ціни на газ.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров зустрінеться у Москві зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Тема постачання російського газу в Україну має стати однією з головних під час переговорів, повідомив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Обов’язково будуть розглянуті питання, які стосуються відносин України та Росії у паливно-енергетичному комплексі. Я впевнений, що треба продовжувати діалог щодо використання транзитних можливостей української газотранспортної системи. Гадаю, що українська сторона підсилить аргументацію щодо економічної неефективності запланованого будівництва газопроводу «Південний потік»», – сказав Кінах.

Прем'єри мають намір обговорити також інші питання двосторонньої співпраці. Зокрема, за словами Анатолія Кінаха, Микола Азаров має донести до Дмитра Медведєва інформацію про те, що український уряд вже підготував «дзеркальне» рішення у відповідь на запровадження Росією утилізаційного збору на автомобілі. Крім того, обговорюватиметься тема створення спільного українсько-російського підприємства з виробництва ядерного палива на території України, повідомив депутат.

З Азаровим ніхто в Росії всерйоз розмовляти не буде – Волинець

Візит Миколи Азарова до Москви – це лише імітація переговорів з Росією щодо зниження ціни на газ, заявив у коментарі Радіо Свобода депутат-б’ютівець Михайло Волинець. За його словами, українська влада просто змушена порушувати цю тему з наближенням зими, але вже сама розуміє її безперспективність.

Азаров – людина тимчасова, про це дуже добре у Росії знають. Ніхто всерйоз з ним розмовляти не буде
Михайло Волинець
«Азаров – людина тимчасова, про це дуже добре у Росії знають. Ніхто всерйоз з ним розмовляти не буде. Росіяни доволі серйозно ставлять до усього, що відбувається навколо України, тому вони на Азарова реагувати просто не будуть. Так само і Януковича там не сприймають, у Москві. Від Януковича вимагають серйозних поступок – стратегічних підприємств чи територіальних поступок. Єдина ще нас рятує – це тепла осінь», – наголосив Волинець.

Раніше цього місяця з’явилася інформація, що «Газпром» може подати до суду на Україну через скорочення Києвом закупівель російського газу. Водночас міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна готова у судах відстоювати те, що відповідає її національним інтересам. Відомо, що він входить до складу делегації, яка вирушає у Москву разом із Прем’єр-міністром.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG