Доступність посилання

ТОП новини

Луценко на суді закликав боротися з «бульдозером Януковича»


Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Апеляційний суд, Київ, 21 листопада 2012 року
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Апеляційний суд, Київ, 21 листопада 2012 року
Київ – Відвід прокурорам, звинувачення на адресу Президента Віктора Януковича у впливі на суд та заклик до українців боротися за зміну влади – так проходило у середу засідання Апеляційного суду Києва, в якому Юрій Луценко, колишній міністр внутрішніх справ, оскаржує свій вирок за нібито незаконне стеження за фігурантами отруєння Віктора Ющенка.

Юрій Луценко, коли почався суд, попросив оголосити відвід прокурорам, які представляють державне обвинувачення в його справі. За його словами, один із них, Євген Зінченко спричинився до його арешту два роки тому, який раніше Європейський суд з прав людини визнав безпідставним та незаконним.

Інший прокурор, Дмитро Лобань, у перерві висловив журналістам думку, що для відводу не було юридичних підстав, однак він свідчить про те, що прокуратура добре працює.

«Це оцінка нашої роботи. Ми є незручними прокурорами, і захист хоче нас позбутися», – зауважив Лобань.

Під час судових дебатів захист та обвинувачення вкотре обмінялися своїми основними аргументами. Захисники Юрія Луценка згадали про те, що стеження за фігурантами отруєння Ющенка відбувалося на виконання рішення суду, законів та інструкцій МВС, а не спеціальних рішень міністра Луценка.

Радіо Свобода вело відеотрансляцію всього судового засідання.

Луценко назвав фальсифікаторів виборів «безумством та безчестям епохи»

У своєму останньому слові на суді Юрій Луценко майже не згадував про оскарження свого вироку. Він оцінював минулі вибори. Колишній міністр та один із польових командирів Помаранчевої революції привітав усіх із восьмою річницею Майдану. І закликав опозицію врахувати помилки Помаранчевої революції та використати результати останніх виборів для зміни влади в Україні. Перемога на виборах Партії регіонів насправді такою не є, наголосив Юрій Луценко
Бульдозер Януковича ще контролює дійсність, але він втратив контроль за майбутнім
Юрій Луценко

«Результати голосування на парламентських виборах вразили навіть соціологів. І проказали, що виборці подолали партійний контроль влади. Бульдозер Януковича ще контролює дійсність, але він втратив контроль за майбутнім. Методи формування так званої перемоги партії, яку формально очолює Азаров, змушує мене згадати класику, яку він так любить, але перефразувати її. Після всього, що відбулося на цих виборах, Партія регіонів це «без-умие, бес-честие и бес-совестность» нашої епохи. Сподіваюся, цю мову Азаров зрозуміє», – заявив Луценко.

Він попросив представників опозиції відкинути суперечки і готуватися до наступних виборів Президента у 2015 році. Але зосередитися не лише на пошуку лідера, а передовсім на консолідації тої частини суспільства, яка готова змінювати державу Україна.
Без залучення до політики громади, вулиці, Майдану перемога над мафією неможлива
Юрій Луценко

«Без залучення до політики громади, вулиці, Майдану – як опори демократичного процесу, перемога над мафією неможлива», – зауважив Юрій Луценко.

Він закінчив свій виступ словами «Слава Україні!», а присутні в залі привітали його оплесками.

Колегія суддів одразу ж пішла до нарадчої кімнати.

Вирок у справі Луценка, та його колег із МВС Володимира Тарасенка й Олега Павленова мають оголосити в четвер, об 11-й ранку. Захисники екс-міністра не очікують, що їхнього підзахисного виправдають в українських судах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG