Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче сама судити звинуваченого в замаху на Путіна (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання далі підводять підсумки українських парламентських виборів і дають невтішні прогнози співвідношення сил у новій Верховній Раді. Експерти не вірять у парламентську дієвість лідерів опозиції, характеризують їх як «безтолкових», «популістів», як «вовків в овечій шкурі» й попереджають, що скоро українська опозиція відчує всі ознаки своєї незручності у новому парламенті. Газети також інформують про передачу до українського суду «одеської справи» стосовно спроб замаху на російського лідера Володимира Путіна. У Польщі вважають, що настав час активізуватися на східних ринках Росії, України й Білорусі.

Впливовий лондонський часопис Economist аналізує політичну ситуацію в Україні після виборів і очікує труднощів у роботі опозиційних сил у новому парламенті. Видання вважає, що «ніхто не сподівається чогось від переобраної Партії регіонів, чи молодого, але безтолкового Арсенія Яценюка, який на виборах очолював «Батьківщину». Тут також доходять висновку, що без Юлії Тимошенко головна опозиційна сила ослабла.Здивували, здобувши 40 мандатів, представники УДАРу Віталія Кличка, «колишнього боксера», та 37 місць у Верховній Раді для крайньоправої «Свободи». «Найбільшим здивуванням для західних спостерігачів, – мовиться в матеріалі лондонського видання, – став Олег Тягнибок, що виглядає, як «вовк в овечій шкурі». В аналізі також зауважено, що «Свобода» подбала на цих виборах про менш екстремістський вигляд, щоб бути більш привабливою для широкого електорату та «заретушувала» свої колишні заяви про євреїв, представляючи себе як «патріотичну партію». Однак це не завадило оприлюдненню за кордоном застережень щодо «антисемітизму» лідера «Свободи». Хоча опозиційні сили офіційно й об’єдналися та це, як ідеться в аналізі Economist, не перешкоджає Партії регіонів зберігати свій уряд за підтримки комуністів і так званих «незалежних депутатів». Видання з Лондона також зауважує, що «тріщини в опозиційному партійному фронті вже помітні». Йдеться також про можливі прояви радикалізму «Свободи» у діях парламентської опозиції, коли деякі активісти з УДАРу висловлюють свій песимізм, кажучи, що «Свобода» нібито й проєвропейська, але Європа «не просвободівська». Резюме цього аналізу зводиться до своєрідного політично-метеорологічного прогнозу, згідно з яким,
незважаючи на листопадову плюсову температуру в Києві, все ж «незабаром українська опозиція може відчути похолодання».

Московська «Комерсант» інформує про передачу Службою безпеки України до Приморського суду Одеси кримінальної справи стосовно дій Адама Осмаєва, якого звинувачують у підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна. Українська влада намагалася видати Осмаєва Росії, але Європейський суд з прав людини зупинив, на вимогу Осмаєва, цю екстрадицію. Газета з Москви резюмує, що в Україні вирішили не чекати остаточного рішення Страсбурзького суду, а самі судити підозрюваного в замаху, згідно з епізодами в Одесі. Газета нагадує, що 4 січня 2012 року в одному з помешкань в Одесі випадково вибухнула бомба, яку зібрали троє: громадянин Росії Руслан Мадаєв, який загинув на місці, ще один росіянин – Адам Осмаєв та громадянин Казахстану Ілля П’янзін. Останнього видали Росії, а Осмаєв поскаржився у Європейський суд з прав людини, назвавши при цьому П’янзіна «провокатором з російських спецслужб». Як повідомляє «Комерсант», дата початку суду в Одесі ще не відома. Хоча адвокат Осмаєва, Ольга Черток, вже ознайомлена із 20 томами цієї кримінальної справи з СБУ.

Дипломати Варшави в Росії, Україні і Білорусі переконують польські воєводства, як інформує Gazeta Wyborcza, у перспективності східних ринків для польських фірм із різних регіонів країни. Йдеться про конференцію представників Опольського воєводства разом із дипломатами й бізнесменами, де брали участь також посланці з Нижньої Сілезії і Сілезького воєводства. Вже на відкритті конференції маршалек Ополля Юзеф Себеста переконував, що для польських фірм, окрім 500 мільйонів покупців у ЄС, також важливий східний ринок у Росії, Україні та Білорусі, де нараховується, щонайменше, 200 мільйонів споживачів польських товарів. Керівник служби з питань торгівлі та інвестицій посольства Польщі в Києві Анджей Ґрабовський поінформував понад сотню учасників бізнесової зустрічі в Ополе, що український ринок дуже перспективний для польських фірм, де вже їх працює близько 1300. Хоча, як зауважив бізнесмен Лукаш Конарський, в Україні, куди вони поставляють новітню техніку для фермерів, відчувається засилля «бюрократії» та «всеохопна корупція».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG