Доступність посилання

ТОП новини

В ООН висловили занепокоєння через страти в Афганістані


Наві Піллей, архівне фото
Наві Піллей, архівне фото
Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей висловила сьогодні серйозне занепокоєння через страти в Афганістані 14 засуджених до смертної кари, які здійснили в цій країні вчора і позавчора.

Вона нагадала, що за міжнародними зобов’язаннями, які взяв на себе Афганістан, страта може застосовуватися тільки за найтяжчі злочини і тільки після щонайдбайливішого судового розгляду.

Тим часом недоліки в діяльності судової системи Афганістану викликають серйозні сумніви, що всіх цих вимог було дотримано, заявила вона.

Учора жаль із приводу цих страт уже висловила правозахисна організація Amnesty International. Вона висловила сумнів, чи не мають ці страти на меті більше політичний зиск, ніж здійснення правосуддя.

Урядовці Афганістану повідомляли, що з 14 страчених шість повісили за планування і організацію нападів, зокрема, нападів смертників, на працівників афганських урядових силових структур, інші вісім були засуджені за такі злочини, як убивства чи зґвалтування, і страчені після того, як їхні апеляції були відхилені і вироки схвалив президент Хамід Карзай.

Страти в Афганістані за вироком суду були рідкістю після скинення влади ісламістського руху «Талібан» 2001 року. Зокрема, за останні чотири роки й до останньої хвилі страт в Афганістані стратили тільки двох людей.
XS
SM
MD
LG