Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Грач створює нову Компартію – із прицілом на 2015 рік


Сімферополь – Народний депутат України 6-го скликання, колишній голова Верховної Ради Криму і лідер кримських комуністів Леонід Грач йде з парламенту, але залишається в політиці. У Криму він заявив про створення нової лівої політичної сили – Комуністичної марксистсько-ленінської партії. Вона має стати альтернативою нинішнім комуністам Петра Симоненка, яких Грач звинувачує в опортунізмі і співпраці з олігархами.

Вперше про створення нової, п’ятої за рахунком в країні, компартії, Леонід Грач заявив 7 листопада на мітингу в Сімферополі. Тоді на захід на честь річниці більшовицького жовтневого перевороту прийшло близько півтори сотні його прихильників, які гаряче вітали цю ідею.

«Ми, кажучи по-ленінськи, вирішили і підемо іншим шляхом. Заявляємо про створення Комуністичної марксистсько-ленінської партії! Ура, товариші!» – заявив тоді Грач.
Донецький олігархічний бандитський капітал підім’яв і розбестив Симоненка, і примусив Компартію прислуговувати олігархам
Леонід Грач

Леонід Грач
Леонід Грач
В інтерв’ю Радіо Свобода Леонід Грач заявив, що до ідеї створення такої нової компартії його підштовхнуло те, що «донецький олігархічний бандитський капітал підім’яв і розбестив Петра Симоненка, і примусив Компартію прислуговувати олігархам». Він каже, що цю ідею підтримали в багатьох регіонах України і зараз інтенсивно готується проведення установчого з’їзду, що має пройти в Києві до кінця року.

«Таких прихильників досить багато, а головне – в суспільстві є ліві настрої. Щоб бути чесними перед людьми, щоб їм дивитися в очі, бути справжніми лівими, а не опортуністами, ми ухвалили рішення про створення нової партії», – повідомив Леонід Грач. За його словами, на місцевих виборах 2015 року Комуністична марксистсько-ленінська партія «виступить гідно в усіх регіонах України» і виставить свого кандидата на президентських виборах.

Комуністи Симоненка марксистів-ленінців Грача не бояться?

У Кримському республіканському комітеті КПУ спершу відмовилися від коментарів, а потім його перший секретар Олег Соломахін заявив Радіо Свобода, що, хоч і негативно сприймає ініціативу свого колишнього партійного керівника, але не вважає її загрозою для Компартії України. Каже, що Грач вже «багато чого» створював раніше, але в нього нічого не вдавалося. За словами Соломахіна, цього разу «максимум може вийти чергова партія-клон», яка відбере в КПУ «відсоток-два».

Сам Олег Соломахін на виборах до українського парламенту Леоніду Грачу поступився, за них голосували, відповідно, 11 і 18 відсотків. Водночас, вони обоє в мажоритарному окрузі № 1 програли Віталіні Дзоз від Партії регіонів, і її результат виявився більшим від їхнього сумарного на 10 відсотків.

Комуністи в кризі – політолог

Кримський політолог Нариман Джелял каже, що перспективи нової компартії Грача хоч і «досить туманні», але все-таки існують.

«Леонід Іванович може розраховувати на певні голоси в Криму, де він мав серйозну електоральну підтримку. Звичайно, йому доведеться шукати солідних спонсорів, бо без цього в Україні політичні проекти існувати не можуть. Але, можливо, у нього намітилися серйозні контакти в Росії», – зазначив Нариман Джелял.

Політолог звертає увагу на те, що КПУ досягла виборчого успіху, в тому числі, завдяки лояльності до влади. Але саме це Грач може використати на свою користь, критикуючи «опортунізм і зраду» партії Симоненка і стверджуючи, що лише його політична сила є справжньою ідеологічною компартією, вважає експерт.

Нариман Джелял зазначив, що ініціатива Грача, який після поразки на виборах не хоче йти з політики, насамперед свідчить, що в комуністичному русі України криза лише поглиблюється.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG