Доступність посилання

ТОП новини

Хороший професіонал як знаряддя зла


Dagestan / simvolic / hands
Dagestan / simvolic / hands
Про багатьох представників влади й репресивної системи, які чинили всілякі паскудства, доводилося чути, що це непогані люди. Кажуть це ті, хто знає їх ближче. Наприклад, один адвокат переконував, що суддя Сергій Вовк, який засудив Юрія Луценка – чи не найадекватніший у Печерському суді. Якщо почую схвальні характеристики на адресу суддів апеляційного суду, які залишили в силі вирок судді Вовка, то не здивуюся.

Те, що сумнівні речі часто роблять цілком нормальні люди, а не якісь покидьки – це не виняток, а правило. І передусім це стосується професіоналів. Як правило, професіонали не змінюють систему, а натомість вона їх використовує на повну.

Днями підтвердження цих своїх здогадок знайшов у спогадах Бориса Бажанова. Секретар Сталіна по Політбюро – він швидко зорієнтувався, до чого все йде і на початку 1928-го втік за кордон. Ось, як він характеризує одного з найближчих сталінських спільників – В’ячеслава Молотова:

«Молотов, можливо, представляє дивовижний приклад того, що робить із людини комунізм. Я багато працював із Молотовим. Це дуже добросовісний, не блискучий, але надзвичайно працездатний бюрократ. Він дуже спокійний, витриманий… жодної грубості, жодної зарозумілості, жодної кровожерливості, жодного прагнення когось принизити. Через десять років Сталін не лише сам схвалюватиме списки арештів та розстрілів. Для свого роду кругової поруки ці списки проходитимуть через руки Молотова і Кагановича. Звісно, Молотов їх підписує слідом за Сталіним…

Невже з людини все можна зробити? Дайте її в руки Сталіна, підніміть у системі, де людина людині вовк, і вона байдуже дивитиметься, як гинуть у стражданнях мільйони людей. Поставте його рядовим чиновником у хорошій людяній системі – і він ночами працюватиме, вишукуючи засоби допомоги селянам, які постраждали від неврожаю…»

З огляду на річницю Помаранчевої революції пригадав, як численні професіонали, відчувши зміни, полізли на сцену Майдану. Навіть для Миколи Азарова місце знайшлося… У підсумку, влада тоді змінилася кардинально, але – не система. Відтак ті, хто не захотів в неї вписуватися – невдовзі опинилися за ґратами. Причому запроторили їх туди за допомогою професіоналів, послугами яких недостатньо системні діячі попервах користалися.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG