Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція вже бойкотує нову Верховну Раду


Київ – Робота депутатської групи з підготовки першої сесії Верховної Ради 7-го скликання почалася з безрезультатної суперечки. Представники майбутніх опозиційних фракцій намагалися переконати депутатів з провладної більшості в необхідності внести до порядку денного роботи групи питання про особисте голосування у новобраному парламенті. Регіонали разом із комуністами наполягали на тому, що це питання не на часі. Зрештою опозиціонери відмовилися від підготовки першої сесії наступного парламенту.

Опозиційні депутати залишили засідання робочої групи з підготовки першої сесії новообраної Верховної Ради. До цього кроку вони вдалися після двох годин суперечок із більшістю. Йшлося про те, що, перш ніж розпочати роботу підготовчої групи, до порядку денного слід внести питання стосовно затвердження проекту постанови про забезпечення особистого голосування в новобраному парламенті, заявив депутат від НУНС, обраний до нової Верховної Ради за списком «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко.
Немає більш важливого питання, ніж забезпечити першим рішенням парламенту ухвалення постанови про особисте голосування
В’ячеслав Кириленко

«На жаль, наша пропозиція не пройшла, незважаючи на всі аргументи, які ми надали на її підтримку. Враховуючи те, що кнопкодавство, яке панує в цій Верховній Раді, очевидно, буде продовжуватися і в наступній Верховній Раді, ми не бачимо можливості працювати в підготовчій депутатській групі для такого парламенту. Немає більш важливого питання, ніж забезпечити першим рішенням парламенту ухвалення постанови про особисте голосування. Якщо немає особистого голосування – немає і парламенту, це очевидно», – наголосив Кириленко.

Персональне голосування з технологічної точки зору можна забезпечити ввімкненням встановленої у 2008 році системи Рада-3, уточнив В’ячеслав Кириленко. Позицію «Батьківщини» підтримали також представники партій УДАР та «Свобода». Опозиціонери запевнили, що не повернуться до роботи в підготовчій групі доти, доки їхня вимога не буде виконана.

Більшість буде займатися питанням особистого голосування – Єфремов

Утім, за словами керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, демарш опозиції був підготовлений заздалегідь. Він також заявив, що депутати від цієї політичної сили готові ухвалювати рішення про особисте голосування кожного парламентаря. А суперечка з опозицією зводилася лише до порядку розгляду питань під час засідання підготовчої групи. Водночас Єфремов зауважив, що вимогу представників опозиції про ухвалення рішення щодо персонального голосування наразі не можна виконати технологічно.
В Конституції це прописано, але не виконується
Олександр Єфремов

«Жоден з присутніх у залі не висловився проти цього питання. Всі лише розмірковували щодо того, як і який інструмент знайти, щоб це реалізувати. Сьогодні в Конституції це прописано, але не виконується. Якщо воно не виконується, ми маємо створити механізм, який змушував би людей працювати у цьому напрямку. Ніхто не сказав, що цим питанням займатися не буде. Більшість задекларувала, що буде займатися цим питанням», – запевнив Єфремов.

Під час засідання підготовчої групи інший представник Партії регіонів Андрій Клюєв також заявив про готовність більшості голосувати за рішення щодо персонального голосування.

Новий парламент не буде відрізнятися від старого – Солонтай

Відтак засідання підготовчої групи відбувалося за тими ж правилами, що й робота нинішньої Верховної Ради, коли більшість та опозиція не вважають за потрібне знаходити компромісні рішення, зауважив політолог Олександр Солонтай. На його думку, таким може стати і парламент нового скликання.
Правильно, що опозиція пішла, тому що немає сенсу брати участь у фарсі
Олександр Солонтай

«Правильно, що опозиція пішла, тому що немає сенсу брати участь у фарсі. Питання поіменного голосування для суспільства дуже важливе і його потрібно підняти, і вони молодці, що підняли. Тепер очікуємо від них наступного кроку, щоб вони своїм прикладом показали, що голосують особисто. Це покаже всім, що треба голосувати особисто. Щойно з’являться перші фракції, котрі голосуватимуть особисто – це змусить і фракції більшості голосувати особисто. Тоді не одразу, можливо, за півроку чи рік, чи два, ми таки отримаємо кращий парламент. Але найближчим часом цей парламент не буде нічим відрізнятися від минулого», – вважає Солонтай.

Після того, як опозиційні депутати залишили засідання підготовчої групи, представники більшості обрали її керівником нинішнього Голову Верховної Ради Володимира Литвина. За його словами, 23 листопада о 16-й годині відбудеться наступне засідання групи.

Литвин записався у Партію регіонів?

До складу підготовчої групи від Партії регіонів входять Микола Азаров, Володимир Литвин, Андрій Клюєв, Сергій Тігіпко, Олександр Єфремов, Олександр Лавринович, Володимир Рибак, Юрій Воропаєв, Валерій Писаренко, Володимир Макеєнко, Сергій Ківалов, Євген Гєллєр.

Від «Батьківщини» – Андрій Кожем’якін, Микола Мартиненко, Сергій Сас, Руслан Князевич, Борис Тарасюк, Іван Кириленко та В’ячеслав Кириленко.

Від УДАРу – Валерій Карпунцов, Віталій Ковальчук, Володимир Куренной.

Від ВО «Свобода» – Руслан Кошулинський та Андрій Мохник.

Від КПУ – Адам Мартинюк та Валентин Матвєєв.

Крім того, до групи входять двоє позафракційних депутатів – Давид Жванія і Григорій Калетник.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG