Доступність посилання

ТОП новини

Найкращі благодійники в Україні отримають нагороди


Київ – В Україні офіційно стартував новий всеукраїнський конкурс благодійників. У ньому можуть брати участь усі, хто надавав допомогу і збирається допомагати у вирішенні суспільних проблем упродовж 2012 року. Заявки вже приймають, кажуть в Асоціації благодійників України, яка і є організатором конкурсу. Загалом за останні роки, переконують експерти, благодійництво в Україні набирає обертів і найбільше стосується здоров’я дітей.

Лідер гурту «Мандри», голова Наглядової ради конкурсу Сергій Фоменко півжиття провів у інтернаті, оскільки його мама багато працювала. Тож йому, каже він, дуже близькі проблеми дітей, на яких більшість людей не звертають уваги. Тому потрібно популяризувати і показувати власні приклади, каже Фоменко.

«Позавчора я брав участь у збиранні коштів для водопроводу для дитячого будинку, де живе 70 дітей віком до 4 років. Це під Києвом. У них немає водопроводу. І, слава Богу, що багато дуже відомих людей: Олексій Коган, Остап Ступка, я співав, і люди з бізнесу – був аукціон, був концерт – ці кошти зібрали. І у дітей буде вода», – розповів Сергій Фоменко.

Близько 70 відсотків благодійних проектів пов’язані з охороною здоров’я дітей, зокрема, це онкозахворювання чи соціальна реабілітація. Крім того, благодійники займаються проблемами пенсіонерів, освітою та культурою, кажуть в Асоціації благодійників України.

Умови конкурсу та номінації

В Україні спостерігається динаміка зростання благодійництва і його стимулювання. Упродовж 5 останніх років в Україні існував конкурс «Благодійник року». Проте три його основних засновники дуже довго вирішували долю цьогорічного проведення. Тому Асоціація благодійників України створила новий масштабніший проект «Благодійна Україна». У цьому національному конкурсі передбачені 10 основних номінацій та 3 спеціальних.

Окремо номінуватимуть благодійників великого, середнього та малого бізнесу. Будуть визначати благодійника-фізичну особу, неурядову організацію, а також дитячу та молодіжну організацію. Крім того, обіцяють вибрати найкращий загальноукраїнський та регіональний благодійний фонд. Серед цьогорічних новинок – благодійна акція року та народний благодійник, якого визначатимуть люди в мережі Фейсбук. Спеціальні нагороди отримають за ефективне використання допомоги, за благодійність у медіа та за інновації в благодійності.

Заявки на конкурс уже приймають. За тиждень їх надійшло 8, усі вони з регіонів. Заявки на участь у конкурсі можуть подавати самі благодійники, той, хто отримав допомогу та будь-які неурядові організації. Благодійні проекти чи ініціативи, подані представниками органів державної влади, місцевого самоврядування та політичними партіями у конкурсі брати участь не можуть, наголошує голова Медіа-ради конкурсу та заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак.

«Це обов’язок державних органів сприяти будь-якому руху, який є на допомогу, на сприяння і на розвиток. Будь-чим займаються громадські організації і це якраз є покликання, а держава повинна це підтримувати на рівні державних органів, тому я схиляюся до того, що можна розглядати персональну підтримку, але я не з приводу якраз преміювання конкурсу, а з приводу офіційних подяк. Однак мені здається, що держава зобов’язана підтримувати і в партнерських стосунках із громадськими організаціями працювати, однак ніяким чином не бути реципієнтом будь-яких премій, тому що змінюється філософія відносин», – зазначила Лариса Мудрак.

Лише декілька сотень із 14 тисяч фондів допомагають людям – Максимчук

Водночас багато благодійних фондів створюють не для допомоги людям, а для піару відомих осіб. Так із кожними виборами в Україні з’являється до 20% нових благодійних фондів, розповідає голова конкурсної комісії та президент Благодійного фонду анімалотерапії Маргарита Січкар.

«Кілька років поспіль журі ігнорувало подачу заявок деяких фондів відомих людей. Всі розуміють, для чого цей фонд працює. Це говорить про те, наскільки члени журі інформовані про діяльність фонду. Конкурс – це лакмусовий папірець. Ми вибираємо кращих і ми хочемо цими кращими гордитися», – зазначає Маргарита Січкар.

Загалом в Україні існує 14 тисяч благодійних фондів, які, за даними Податкової, щороку збирають 3 мільярди гривень. «Але, за нашими дослідженнями, реально діючих є близько декількох сотень благодійних фондів насправді. Все інше – це благодійні фонди при лікарнях, при школах. Скоріше, це є легалізація бізнесу», – зауважує голова організаційного комітету конкурсу та президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Журі конкурсу наголошує, що виберуть найкращих, вони непідкупні й хочуть покращити ефективність роботи благодійних фондів.

Заявки приймають до 20 лютого наступного року, а нагородити переможців обіцяють вже в середині березня. Нагорода для благодійників символізуватиме ангела – від буде із розправленими крилами та з українським бурштином. А після конкурсу організатори обіцяють видати брошуру про досвід переможців-благодійників.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG