Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Канади закликав канадців ушанувати роковини Голодомору


Стівен Гарпер, архівне фото
Стівен Гарпер, архівне фото
Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер закликав усіх канадців «у цю суботу вшанувати пам’ять мільйонів чоловіків, жінок і дітей – здебільшого українців, але також казахів і росіян, – які загинули протягом голодомору-геноциду 1932–33 років, спричиненого варварським комуністичним режимом Йосипа Сталіна».

Як мовиться в заяві канадського прем’єра, виголошеній учора (за місцевим часом) і оприлюдненій нині на сайті посольства Канади в Україні, він закликав канадців «приєднатися до українців по всій країні і вшанувати пам’ять тих, хто загинув у ці сумні часи їхньої історії».

«Висилаючи політичних лідерів, релігійних та освітніх діячів у гулаги, безжально відбираючи в невинних українських родин урожай і домашню худобу, необхідні для виживання, совєти прагнули знищити український націоналізм. Але не можна подолати дух українського народу. Його сини і дочки стійко трималися протягом цих та інших темних часів, щоб відродитися та з часом позбутися радянських кайданів, борючись за цінності, які ми високо цінуємо сьогодні: свободу, демократію, права людини та верховенство права», – мовиться в заяві.

«Ми дуже пишаємося тим, що у нашій країні налічується понад один мільйон канадців українського походження. Багато з них втратили близьких під час Голодомору – цього жорстокого акту злоби. Наш уряд усвідомлює їхню втрату. В 2008 році Канада стала першою країною, яка визнала цю ганьбу в історії людства актом геноциду, а у свій час Канада стала першою західною країною, яка визнала незалежність України», – нагадав Стівен Гарпер.

Цієї суботи в Україні і у світі вшановуватимуть 79-і роковини Голодомору, яке відбудеться в цю суботу.
XS
SM
MD
LG