Доступність посилання

ТОП новини

У США – «чорна п’ятниця»


Нью-Йорк – «Чорну п’ятницю» у США відзначають відразу після національного свята Дня подяки. Це день зниження цін, не офіційне, але дуже популярне свято. З нього розпочинається традиційний різдвяний сезон розпродажів. Чимало працівників цього дня спеціально беруть відгул – за винятком, звісно ж, представників роздрібної торгівлі. Деякі охочі скупитися у «чорну п’ятницю» займають чергу в магазини ще вночі.

У четвер вранці листоноша приніс The New York Times. Зазвичай ця газета має десь 50-60 сторінок, але цього разу вона потовстішала майже втричі – за рахунок рекламних вставок.

Універмаги, мережі меблевих, спортивних, господарчих крамниць, одягу, електроніки, іграшок, радіотоварів пропонують фантастичні знижки, починаючи з вечора четверга і впродовж усієї «чорної п’ятниці».

Наприклад, плазмовий телевізор Toshiba з метровим діаметром екрану у крамниці Best Buy коштує 420 доларів, а зараз його віддають за 179. Ноутбук Hewlett Packard, що коштує 530 доларів, продається за 300. Пилососи Dyson віддають за 375 доларів замість 500, гвинтівка Remington – 350 доларів (знижка – 100 доларів).

Тож не дивно, що чуємо отакі рекламні телевізійні оголошення на дещо підвищених тонах: ««Чорна п’ятниця» повертається! Економте, починаючи з 8-ої вечора у четвер! Знижки починаються о 12-ій ночі! Вибір за вами! Не гайте часу!».

Боротьба титанів: крамниці проти інтернету

Аналітики роздрібної торгівлі пояснюють кампанію «чорної п’ятниці» тим, що дедалі популярнішою стає купівля товарів онлайн, в інтернеті.

Упродовж останнього десятиріччя обсяг товарів, придбаних в інтернеті, збільшився уп’ятеро. «Я купую багато речей онлайн хоча б тому, що не мушу сплачувати податок за купівлю, – каже Вірджинія Едвардс з міста Денвер, штат Колорадо. – Крім того, в останні два тижні вони дають вигідні пропозиції. Отож, мені залишається придбати ще кілька подарунків – і все. Я купую подарунки на Різдво».

Водночас у переддень «чорної п’ятниці» на акцію протесту вийшли продавці мережі універмагів Wal-Mart: вони незадоволені пізніми годинами роботи цього дня. Під плакатами «Геть «сірий четвер»!» вони пікетували тисячу крамниць цієї фірми, яка вважається номером першим серед закладів роздрібної торгівлі в усьому світі.

«Чорна п’ятниця» започатковує в Америці передріздвяний торговельний сезон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG