Доступність посилання

ТОП новини

Кістки динозаврів у Вашингтоні знаходять просто неба


Прогулюючись вулицями американської столиці, важко уявити, що сотні мільйонів років тому, у цьому регіоні розгулювали… динозаври. На доказ цього, місцевий палеонтолог-любитель зібрав величезну колекцію закам’янілих відбитків лап древніх тварин. Знахідки Рея Стенфорда прикрашають колекцію Національного природничого музею у Вашингтоні.

У сонячний день Рея Стенфорда можна знайти на березі однієї з річок поряд зі столицею. «Ось знайшли щось. Гарний зразок. Це – відбиток динозавра хижака теропода. Бачите, це його кігті», – каже він.

Швидко і легко виявляти сліди динозаврів Рею допомагає досвід. «Досвід та відповідний запас знань», – додає палеонтолог-любитель.

Збирати закам’янілі відбитки динозаврів Рей розпочав 18 років тому. «Насправді, це розпочали мої діти. Вони зацікавилися динозаврами, і ми придбали книгу про їх сліди. Прочитавши, ми подалися шукати сліди на місцеву річку. Спочатку я не міг повірити, що ми знаходимо відбитки динозаврів», – розповідає він.

Із того часу Рей Стенфорд назбирав понад тисячу зразків слідів динозаврів різних видів. Свою вітальну кімнату він перетворив на музей, який жартома називає «стенфордським». Деякі експонати унікальні, запевняє він. «Це природня мумія тіла нодорозавра – броньованого динозавра, що виростав дуже великим та важким», – зазначає він.



Чимало своїх знахідок Рей Стенфорд подарував Національному природничому музею у Вашингтоні. Їх можна побачити в експозиції «Динозаври нашого двору».

Куратор цього музею Мет Курано високо оцінює роботу Рея: «Найважливіше, що він знайшов відбитки лап динозаврів, від яких ми навіть ще не знайшли кісток. Але завдяки тому, що він знайшов їхні сліди, ми тепер знаємо, що вони тут жили. Ми не мали цієї інформації до того, як Рей їх віднайшов».

Нещодавно Рей приємно здивував працівників НАСА. На території центру космічних польотів поблизу столиці він знайшов сліди динозаврів. «Дуже цікаво, що ось тут, поряд із моїм офісом, я можу подивитися на щось, що існувало 112 мільйонів років тому. Це просто захоплює», – каже науковець НАСА Роберт Калаган. Залишений на території НАСА відбиток належав нодорозавру з крейдового періоду.

Роботу ентузіаста-любителя Рея Стенфорда високо оцінюють професіонали. Палеонтолог Університету Джонса Гопкінса Дейвид Вайземпл був консультантом на зйомках фільму «Парк Юрського періоду». «Рей створив для нас більш насичену картину життя динозаврів на східному узбережжі США. У нього, схоже, дар знаходити такі речі та відчувати їхню важливість», – вважає вчений.

Хоча Рей і називає себе палеонтологом-любителем, він став співавтором кількох професійних досліджень разом із професором Вайземплом та іншими науковцями. «Я отримую велике задоволення. Я бачу речі, які ніхто раніше не бачив. У мене відчуття, що я роблю якесь відкриття, і це мене надихає», – каже він.

Рей жартома каже, що шукатиме відбитки динозаврів, поки вони усі не закінчаться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG