Доступність посилання

ТОП новини

Комуніст сповідався у Голодоморі


Іван Малкович
Іван Малкович

Богдан Красавцев

У Києві в п’ятницю представили мемуари Дмитра Гойченка – колишнього партійного діяча, одного з виконавців Голодомору. Автор описує життя українських селян у 30-х роках та спроби радянської влади насильницьким шляхом провести нищівну колективізацію. Після арешту Гойченко написав книжку «Червоний апокаліпсис: крізь розкуркулення і Голодомор», яку видали 2006 року в Москві. До Дня жалоби за жертвами Голодомору мемуари вперше опублікували в Україні.

Спогади колишнього комуніста «Червоний апокаліпсис: крізь розкуркулення і Голодомор» видало російською мовою видавництво Івана Малковича («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»). Книжку не перекладали, адже головна мета – щоб її прочитало якнайбільше українців. Ті, хто нині змальовує комунізм, мають побачити справжнє обличчя цієї ідеології, каже Малкович.

«Він пише, як у їхньому селі та в прилеглих селах, а це, очевидно, Дніпропетровщина – як люди боролися з більшовиками. У кожному селі було дуже багато цих загонів, які боролися збройно. Він пише, що бачив, як тануть ці люди, які борються. Адже це величезна сила заходить, і все захоплює. І він із жалем про це говорить», – зазначає Малкович.

Історик Володимир В’ятрович наголошує, що більшість мемуарів, виданих упродовж 20-го століття, написали жертви тоталітарного режиму, тому ця книга особлива.

«Дуже мало серед цих людей, які були по інший бік барикад, спромоглися на те, щоб розкаятися. На те, щоб розповісти, чим вони, власне, займалися, що вони, власне, робили», – зауважує історик.

Написав книжку після катувань у 1937 році

Гойченко написав книжку після катувань над ним 1937 року. Наприкінці 1940-х він виїздить до США, де й прожив до смерті – 1993 року. Рукописи Гойченка випадково знайшли 1994 року в емігрантському архіві Сан-Франциско. І вперше їх видали у Москві п’ять років тому.

«Ці рукописи, коли він писав,– він не підписувався. Він не мав надії їх взагалі видати. Але він хотів покаятися. Провидінням долі та через людей ця книжка дійшла сюди», – каже Малкович.

Відомий філософ та колишній дисидент Євген Сверстюк стверджує, що книжка – це сповідь великого відступника – від Бога та свого народу. Та разом із тим, чоловіка надзвичайно тонкої душевної організації. Власне, вона і є передумовою таланту, зауважує Сверстюк.

«Червоний апокаліпсис» видали накладом у 1500 примірників. Половину вже викупили громадські комітети, щоб розповсюдити у бібліотеках України. Вартість мемуарів – 40 гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG