Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті – сутички між поліцією й супротивниками президента Мурсі


Протестувальники з площі Тахрір у Каїрі втікають від поліції
Протестувальники з площі Тахрір у Каїрі втікають від поліції
У ніч із п’ятниці на суботу у низці єгипетських міст сталися сутички між поліцією і протестувальниками, які обурені рішенням президента Мохаммеда Мурсі розширити собі повноваження.

У Каїрі поліція застосувала сльозогінний газ для того, щоб розігнати мітингувальників із площі Тахрір. Акція протесту розпочалася у єгипетській столиці ще в п’ятницю ввечері, її організатори заявили, що протест триватиме щонайменше тиждень.

У п’ятницю акції протесту тривали й у містах Порт-Саїд, Суец та Александрії, де мітингувальники скоїли напад на офіси «Мусульманського братсва» – релігійно-політичної організації, яка раніше висунула Мурсі кандидатом у президенти.

У четвер Мохаммед Мурсі проголосив зміни до тимчасової конституції країни, якими суттєво розширив свої повноваження. Зокрема, згідно зі змінами, укази, розпорядження і закони, видані президентом за весь час його перебування на посаді, починаючи з інавгурації наприкінці червня й до майбутнього схвалення нової конституції і обрання нового парламенту, є остаточними і не можуть бути оскаржені.

Крім того, всі судові органи, включно з найвищими судами країни, позбавлені права розпускати верхню палату парламенту, в якій переважають союзники Мурсі, і конституційні збори, які нині працюють над створенням нової постійної конституції Єгипту і членів яких відібрав сам президент.

Мурсі мотивував внесення змін до тимчасової конституції необхідністю «захисту революції», як у Єгипті називають скинення влади колишнього президента Хосні Мубарака.
XS
SM
MD
LG