Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині влада й опозиція порізно вшанували пам’ять жертв Голодомору


У Дніпропетровську жалобні заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів відбулися на дев’ятому кілометрі Запорізького шосе – біля Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору. Влада й опозиційні сили проводили свої заходи окремо.

За даними з облдержадміністрації, в офіційних заходах взяло участь понад 500 людей, вони поклали квіти до меморіалу. Жалобне богослужіння на офіційних заходах провів керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ (МП) Симеон.

«Ми з болем в серці згадуємо про ті часи, коли страшний голод забрав життя десятків тисяч наших земляків. Ця трагедія торкнулася і моєї родини», – сказав голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.

На жалобні заходи, організовані опозицією, зібралося також понад півтисячі людей. Окрім партійців – представників Об’єднаної опозиції «Батьківщина», «Свободи», «Нашої України» та Конгресу українських націоналістів, – у мітингу взяли участь і колишні репресовані сталінським режимом. Панахиду відслужили священики УПЦ (КП).

Меморіал жертвам політичних репресій та Голодомору на Запорізькому шосе, який ще називають «полем скорботи», є найвищою в Україні скульптурою пам’яті жертв Голодомору. Висота пам’ятника – 6,4 метра.

На Дніпропетровщині встановлено 179 пам’ятників та пам’ятних знаків загиблим від голоду 30-х років.
XS
SM
MD
LG