Доступність посилання

ТОП новини

У Каталонії почалися місцеві вибори, що можуть довести до референдуму про незалежність


Артур Мас, архівне фото
Артур Мас, архівне фото
У Каталонії, одному з автономних регіонів Іспанії, сьогодні відбуваються дострокові вибори регіонального парламенту, який у разі перемоги незалежницьких сил може призначити референдум про відокремлення регіону.

Дострокові вибори призначив голова уряду Каталонії Артур Мас, прихильник незалежності, який пообіцяв провести такий референдум, якщо на виборах він та його союзники отримають новий мандат.

При цьому Конституція Іспанії прямо забороняє референдуми про незалежність частин країни.

Прихильники незалежності Каталонії скаржаться, що зібрані в регіоні податки повністю йдуть у бюджет Іспанії, з якого потім регіонові видають значно менші суми, і вважають, що самостійній Каталонії вестиметься краще економічно.

Прапор Каталонії
Прапор Каталонії
Каталонія, одна з 19 складових Іспанії (17 «автономних спільнот» і 2 автономні міста), дає близько однієї п’ятої від усього виробництва країни. При цьому Іспанія, незважаючи на наявність автономних регіонів, залишається унітарною централізованою державою. Зокрема, більшість регіонів, серед них і Каталонія, не мають права розпоряджатися зібраними в них податками.

Каталонія історично тривалий час існувала як окрема держава – з кінця X століття як Барселонське графство, з XII століття в династичному союзі з Арагонським королівством – або мала широку самоврядність після створення династичного союзу з Кастильським королівством і виникнення королівства Іспанії в XV столітті, але втратила всі елементи цієї самоврядності з запровадженням централізації Іспанії в XVIII столітті. Певну автономію Каталонії відновила аж сучасна Конституція Іспанії 1978 року.
XS
SM
MD
LG