Доступність посилання

ТОП новини

НБУ: податок на продаж валюти допоможе боротися із зарплатами «в конвертах»


Національний банк України, пропонуючи 15% збір при продажу валюти, хоче стимулювати працедавців виплачувати зарплату виключно в національній валюті. Про це в інтерв’ю виданню «Деловая столица» заявив заступник голови Нацбанку Валерій Прохоренко.

«Крім усього іншого, ми стимулюємо фізосіб і їхніх працедавців до отримання (видачі) зарплат виключно в національній валюті. Тобто це ще й боротьба із зарплатами «в конвертах» – відбілювання доходів і підвищення прозорості розрахунків. Ще одна мета – наповнення Пенсійного фонду», – сказав він.

Пояснюючи, чому вибрали збір саме в розмірі 15%, Прохоренко зазначив, що за основу взяли ставку податку з фізичних осіб, яка діє у країні. За його словами, оскільки адміністрування податку – це складний процес, то вирішили запровадити збір, спрямований на поповнення Пенсійного фонду. Заступник голови НБУ запевняє, що від таких аналогій відштовхувалися в багатьох державах: залежно від країни розмір валютного збору сьогодні коливається від 5 до 20%.

Прохоренко зауважив, що портфель валютних кредитів населення сьогодні перевищує 10 мільярдів доларів, і тому збір на купівлю валюти став би «серйозним тягарем». Тому й вирішили запровадити такий збір саме на продаж валюти.

Говорячи про перспективи ухвалення законопроекту, заступник голови НБУ зазначив, що з профільним комітетом у парламенті найближчим часом проведуть роботу й обговорять основні норми законопроекту. «Але, вважаю, він істотно не зміниться. Зміниться лише розуміння депутатами основної спрямованості нововведень», – сказав Прохоренко.

Цього місяця у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується запровадити 15-відсотковий збір до Пенсійного фонду із суми операцій з продажу готівкової валюти. Експерти заявили, що запровадження податку з продажу готівкової валюти може призвести до тінізації валютного ринку. 20 листопада Верховна Рада відклала розгляд законопроекту на невизначений термін.
XS
SM
MD
LG