Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії арештували екс-міністра агропромисловості та 8 промисловців


Белград – Саша Драґін очолював Міністерство агропромисловості й лісництва Сербії з 2007-го до травня 2011 року. Звільнили його, коли при владі ще була Демократична партія тодішнього президента Бориса Тадича. Тоді пояснювали, що реконструкція уряду допоможе збільшити його ефективність.

Борис Тадич зазнав поразки на виборах, через це був змушений відійти і з чільної посади в Демократичній партії. Сербські оглядачі кажуть, що для багатьох його близьких співробітників настають нелегкі часи. Нещодавно порушили карну справу проти колишнього міністра екології Олівера Дулича. А протягом минулих вихідних працівники спецполіції постукали в двері Драґіна та вісьмох чільних промисловців. Йдеться про керівників державних та приватних агропромислових компаній.

Спеціальний прокурор у справах організованої злочинності Мілько Радисавлєвич у понеділок вранці повідомив: «Пізно вночі закінчили допитувати дев’ятьох підозрюваних, котрих поліція затримала в суботу на вимогу Прокуратури у справах організованої злочинності. Щодо всіх допитуваних видали наказ для продовження слідства, а суддя, який провадитиме його, зобов’язаний призначити попереднє ув’язнення для Саші Драґіна та інших».

Удар спрямований не проти партій, а проти порушників закону – урядовець

Серед обвинувачених є відомий белградський бізнесмен Звонко Нікезич, власник компанії, котра була причетна – як консультант – до приватизації десятків державних компаній. Європейський Союз раніше цього року вимагав від сербської влади переглянути приватизацію 24 великих компаній, які за невелику суму привласнили новоспечені бізнесмени.

Екс-міністра Драґіна та інших затриманих обвинувачують у зловживанні службовим становищем та хабарництві. Прокуратура стверджує, що вони 2009-го та 2010 року купували за пільговими цінами штучні добрива й відтак продавали їх агропромисловцям за ринковими цінами. Отож, влада постановила допомагати фермерам, тобто продавати їм добрива за нижчу ціну. Замість них цим привілеєм скористалися бізнесмени, близькі до міністра. Вони таким чином завдали держбюджетові шкоди на суму щонайменше 5 мільйонів євро.

Згідно з сербським законом, за зловживання службовим становищем можуть засудити до 15 років, а за отримання хабарів – до 12 років ув’язнення.

Упродовж минулих трьох місяців у Сербії порушили кримінальні справи проти кількох груп бізнесменів за такими самими звинуваченнями, як і проти двох згаданих міністрів. Деякі опозиційні діячі стверджують, що йдеться про політичні процеси популістської влади прем’єра Івіци Дачича. Натомість перший заступник прем’єра Александар Вучич каже, що удар спрямований не проти партій, а проти порушників закону. Не називаючи імен, він попереджає, що найближчим часом можна очікувати ще більших потрясінь – тобто розкриття нових великих афер.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG