Доступність посилання

ТОП новини

Автомобільна війна з Росією може скінчитися санкціями СОТ – експерт


Київ – В Україну можуть припинити ввозити європейські, японські та американські автомобілі, кажуть імпортери. Вони побоюються, що Верховна Рада на своєму останньому засіданні у грудні може ухвалити закон про утилізаційний збір на транспортні засоби. Це може підвищити ціни і на автомобілі, зібрані в Україні, відзначають експерти. Вони також попереджають, що СОТ може відповісти санкціями.

У Всеукраїнській асоціації автоімпортерів та дилерів прогнозують припинення ввезення американських, європейських та японських автомобілів на територію України, якщо норма про утилізаційний збір буде введена лише для імпортерів. Утім, у парламентський більшості саме це зробити і планують. За словами члена комітету з економічної політики, депутата від Партії регіонів Олексія Плотникова, Україна не має вибору.
Дуже прив’язаний закон до відповіді на дії Росії щодо українських автомобілів
Олексій Плотников

«Дуже прив’язаний закон до відповіді на дії Росії щодо українських автомобілів. Тут важко сказати, як піде. З точки зору вільного руху товарів, з точки зору принципів Світової організації торгівлі я не бачу, що такий закон треба ухвалювати. Але, знову ж таки, якщо проти України відбуваються дії іншої сторони, то, в принципі, Україна вправі вводити такі заходи у відповідь», – сказав Плотников.

Зростуть ціни і на продукцію українських автозаводів – Назаренко

Після того, як це рішення «знищить» імпорт автомобілів в Україну, зростуть ціни і на продукцію українських автозаводів, що працюють за повним циклом, вважає голова Всеукраїнській асоціації автоімпортерів та дилерів Олег Назаренко. Він припускає, що саме це і є на меті у лобістів закону про утилізаційний збір.
Навіщо для того, щоб закінчити торговельну війну з Росією, оголошувати торговельну війну всьому світові?
Олег Назаренко

«Навіщо для того, щоб закінчити торговельну війну з Росією, оголошувати торговельну війну всьому світові? Я припускаю, що протягом місяця підпишуть міжурядову українсько-російську угоду, яка взаємно скасує цей збір. Оскільки у нас такі угоди сильніші за закони, то вийде, що між Росією та Україною цього збору немає, а податок проти японських, американських та європейських автомобілів тишком-нишком ввели. Саме у цьому хитрість, в цьому «гра у наперстки», – наголосив Назаренко.

У торговельній автомобільній війні Росія має кращі позиції – Шевляков

Економічні експерти відзначають, що виробники чи імпортери автомобілів, дійсно мали б сплачувати за утилізацію своєї продукції. Водночас, важко зрозуміти, куди підуть кошти від утилізаційного збору в Україні, зауважив у коментарі для Радіо Свобода аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков. Крім того, таким рішення Україна може порушити правила Світової організації торгівлі, а відтак, отримати у відповідь додаткові мита на свій експорт, наприклад, метал чи хімічну продукцію, зауважив експерт.
Автоімпорт – це досить чутлива стаття української зовнішньої торгівлі
Ігор Шевляков

«Автоімпорт – це досить чутлива стаття української зовнішньої торгівлі. Тому така пропозиція має бути дуже сильно аргументована. А саме цього наразі і бракує. Росія експортує до провідних країн світу продукцію, здебільшого сировину, яка навряд чи стане об’єктом якихось санкцій. Водночас для України більше значення мають можливі зміни торговельного режиму з боку цих країн», – зазначив Шевляков.

Із 1 вересня 2012 року в Росії набув чинності закон про 30-відсотковий утилізаційний збір на окремі види транспортних засобів. Український уряд постановою від 3 вересня запровадив утилізаційний збір на російські автомобілі і автобуси. 19 листопада Кабмін розробив законопроект про введення утилізаційного збору з усіх імпортованих і вироблених у країні автомобілів. У Всеукраїнській асоціації автоімпортерів та дилерів припускають, що 4 грудня Верховна Рада може ухвалити цей документ із поправками, які поставлять імпортерів у нерівні умови.

Згідно з ним, базова ставка збору для легкових автомобілів становитиме 5,5 тисячі гривень, а для вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки – 38 тисяч гривень. Підсумкова сума утилізаційного збору залежатиме від спеціального коефіцієнта.

За урядовою пропозицією, українські виробники автомобілів, що мають повний цикл виробництва, зможуть проводити утилізацію самостійно. Таких підприємств в Україні зараз лише два: «Укравто» і «Богдан».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG