Доступність посилання

ТОП новини

У тілі Арафата шукають отруту


Ясир Арафат в оточенні лікарів, 2004 рік
Ясир Арафат в оточенні лікарів, 2004 рік
У вівторок міжнародні експерти провели на Західному березі Йордану ексгумацію тіла палестинського лідера Ясира Арафата. Після цього його перепоховали. Арафат помер у Парижі в 2004 році, але тоді розтину не проводили, а причини його смерті досі викликають суперечки.

Чимало палестинців вірять, що Ясира Арафата, першого президента Палестинської адміністрації, отруїв Ізраїль. Ізраїльтяни це рішуче заперечують.

У серпні цього року французька влада розпочала розслідування причин смерті Арафата в Парижі у 2004 році. Перед тим експерти зі Швейцарії знайшли радіоактивний полоній на його одязі.

Саме полонієм отруїли у Лондоні в 2006 році колишнього працівника російських спецслужб і критика Кремля Олександра Литвиненка.

За першою офіційною версією, Ясир Арафат помер від інфаркту. У нинішній ексгумації його тіла з родинного мавзолею в місті Рамалла взяли участь швейцарські, французькі і російські криміналісти. Подальший аналіз вони мають проводити у себе вдома.

Реакція місцевих жителів на ексгумацію неоднозначна. Деякі палестинці бачать шанс встановити істину.

«Всі палестинці зацікавлені у розслідуванні, адже воно дасть кращі результати, щоб ми могли з’ясувати, хто вбив президента Ясира Арафата», – говорить житель Західного берега Йордану.

Інші налаштовані скептично:

– Ми знаємо, що в нашій релігії неприпустимо відкривати могилу мертвих через повагу до них.

– Це ганьба – діставати тіло з могили, щоб зрештою сказати, що його отруїли. Це відомо, що його отруїли, і всі знають, хто це зробив. Але чи можна їх притягнути до відповідальності в суді? Це справжнє питання.

Ясир Арафат, який протягом чотирьох десятиліть боровся за незалежну палестинську державу, під час життя був суперечливою постаттю. У 1994 році разом з ізраїльськими лідерами Іцхаком Рабіном та Шимоном Пересом його нагородили Нобелівською премією миру за пошуки миру між ізраїльтянами і палестинцями. Натомість критики вдома звинувачували його у надто м’якому ставленні до Ізраїлю і в корупції. А в Ізраїлі Арафату закидали накази у розправі над мирними жителями та військовими.

Наразі неясно, коли будуть відомі результати дослідження взятих під час ексгумації зразків його тіла, ймовірно, на це підуть місяці. Водночас 8 років – це максимальний термін, коли можна знайти сліди полонію, який швидко розпадається.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG