Доступність посилання

ТОП новини

Янукович забрав у депутатів монополію на Конституцію


Київ – Президент Віктор Янукович підписав закон «Про всеукраїнський референдум». Серед новацій закону – можливість ухвалювати на референдумі Конституцію. В опозиції наголошують на тому, що ця норма суперечить чинному Основному законові, і стверджують, що таким чином Президент хоче узурпувати владу.

Опозиціонери вважають, що метою закону про референдум є такі зміни до Конституції, які дозволять обрати Президента Віктора Януковича на другий термін не на загальних виборах, а в парламенті.

Також в опозиції стверджують, що закон був проголосований всупереч процедурі, і зажадали його скасування, але відповідна постанова була відхилена.

Референдум для повної узурпації влади

Один зі співавторів постанови про скасування закону про референдум, депутат-б’ютівець Сергій Сас вважає, що закон відкриває чинному главі держави шлях до узурпації влади.
Неконституційна Конституційна асамблея зараз працює за ініціативою Януковича
Сергій Сас

«Неконституційна Конституційна асамблея зараз працює за ініціативою Януковича. І я переконаний, що в тому тексті, який вони напрацюють, написано буде все, що необхідно Віктору Януковичу. Затвердять цей документ на референдумі, і тоді виникнуть передумови для того, щоби можна було обирати президента де хочеш чи взагалі його не обирати», – заявив Сергій Сас.

Голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко стверджує, що закон суперечить чинній редакції Основного закону, згідно з яким ухвалення Конституції належить виключно до компетенції парламенту.
Думаю, що закон писався для одноразового застосування – зміна Конституції України для повної узурпації влади
Ігор Коліушко

«Процедура референдуму передбачена така, що реально скористатися нею може тільки влада. І я думаю, що цей закон взагалі писався для одноразового застосування – це зміна Конституції України для повної узурпації влади», – припускає Ігор Коліушко.

Медведчук помітив, що закон орієнтований на владу

Натомість голова Конституційної асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук вважає нормальним, якщо Конституція ухвалюватиметься на референдумі.

«Треба почитати п’яту статтю Конституції: єдиним джерелом суверенітету і носієм влади в Україні є український народ. Я запитую: народ може змінити і Конституцію, і положення, і сказати своє слово, спираючись на п’яту статтю? З моєї точки зору – може. Ніде не передбачене щось вічне», – вважає Леонід Кравчук.

Схвально відгукнувся про закон про референдум і колишній голова Адміністрації Президента Кучми, а нині лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, хоча і вважає його юридично недосконалим.

«Цей закон орієнтований на те, яке ставлення влади до того питання, яке винесене на референдум. А так бути не повинно», – зауважив Віктор Медведчук.

Закон «Про всеукраїнський референдум» був схвалений 6 листопада голосами фракцій парламентської більшості. Законом передбачено, що на всеукраїнському референдумі можна схвалити нову редакцію Конституції чи внести до неї зміни, ухвалювати чи скасовувати закони чи вносити до них зміни, за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG