Доступність посилання

ТОП новини

Азаров заявив, що покращення не буде


«А коли ми розраховувалися трунами, гноєм, чим завгодно, легше було?» – запитує прем’єр
«А коли ми розраховувалися трунами, гноєм, чим завгодно, легше було?» – запитує прем’єр
Київ – Нульового або негативного показника ВВП за підсумком 2012 року очікує Микола Азаров. Експерти відзначають, що в такій ситуації уряд має можливість знівелювати негативні наслідки складної економічної ситуації для населення. Водночас, вони зауважують, що для цього необхідно змінити фінансову політику уряду та особисті пріоритети його членів.

Прем’єр-міністр Микола Азаров не виключає нульового або негативного показника валового внутрішнього продукту за підсумками цього року. Про це він заявив на з’їзді Федерації роботодавців України. Проте глава уряду нагадав підприємцям, що були і складніші часи.
А коли ми розраховувалися трунами, гноєм, чим завгодно, легше було?
Микола Азаров

«Ми перебуваємо у непростій економічній ситуації, але ми проходили різні періоди нашої історії, набагато більш складні, ніж сьогодні. Ви погоджуєтеся зі мною? Ні!? Ах ви не згодні!? Тоді я вам нагадаю! А в 90-і роки, коли у нас стояло три чверті підприємств, легше було? Коли ми розраховувалися трунами, гноєм, чим завгодно, легше було?» – заявив Азаров.

За словами Прем’єр-міністра, відсутність економічного зростання України у нинішньому році пояснюється як внутрішніми, так і зовнішніми чинниками.

Утім, деструктивна політика уряду та його невігластво, які виразилися у вимиванні коштів з банківського та промислового секторів, у дорогих зовнішніх кредитах, податкових наїздах, захопленнях майнових комплексів та небажанні стимулювати середній бізнес, значно більше погіршили економічну ситуацію, ніж падіння попиту та цін на український експорт, наголосив у коментарі для Радіо Свобода колишній міністр економіки, депутат від НУНС Володимир Лановий.

Зросте безробіття, впадуть прибутки та рівень споживання – Лановий
Це буде закінчуватися фінансовим колапсом
Володимир Лановий

«Промисловість упаде на 5–7 відсотків, сільське господарство приблизно на такий самий відсоток, будівельний комплекс падає десь на 10 відсотків. Це говорить про скорочення робочих місць, як мінімум, та зменшення прибутків. Будуть негативні явища соціального характеру, зниження рівня споживання, зменшення попиту. Плюс нестача коштів у бюджеті і Пенсійному фонді. Це буде закінчуватися фінансовим колапсом», – заявив Лановий.

Наступного року, якщо не зміниться фінансова політика уряду та пріоритети його членів, відтік коштів з банківського сектору зупинить кредитування, вважає Володимир Лановий.

Від такої стабільності немає зиску – Жолудь

Спад виробництва в основних галузях української економіки констатують і у Міжнародному центрі перспективних досліджень. У такій ситуації уряд має можливості знівелювати для населення негативні наслідки відсутності зростання, відзначив у коментарі для Радіо Свобода фінансовий аналітик цього центру Олександр Жолудь. Утім, практика вказує на те, що у подібних ситуаціях різні верстви населення відчувають різні наслідки, а найбільше потерпають найбідніші, зауважив експерт.

«ВВП – це сукупний, агрегований показник. Тобто, це той коровай, який ми ділимо. Але як він буде розділений? Можемо мати одного розміру коровай, але ділити його різними способами. У нас одній частині буде житися краще, частині буде житися гірше. Якщо б у нас було зростання, то наступного року, за додаткового зростання, ми б ще більший коровай мали б. Стабільність. Але чи є зиск від цієї стабільності? Хотілося б жити краще», – сказав Жолудь.

Державний бюджет України на нинішній рік розраховано, виходячи з урядового прогнозу зростання ВВП на рівні 3,9 відсотка.

У листопаді Світовий банк заявив, що може погіршити свій макроекономічний прогноз щодо України за результатами 2012 року. У липні у цій фінансовій установі прогнозували зростання ВВП України на рівні 2 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG