Доступність посилання

ТОП новини

Франція пообіцяла підтримати Палестину як державу, Британія ще не вирішила, США невдоволені


Франція проголосує за підвищення статусу палестинців у Генеральній асамблеї ООН до «спостерігача, держави-не члена ООН» із нинішнього статусу «спостерігача, недержавного утворення», заявив у вівторок у парламенті міністр закордонних справ країни Лоран Фаб’юс.

Тим часом посол Великої Британії в ООН Марк Лаялл Ґрант заявив цьог ж дня, що його країна ще не вирішила, як голосуватиме, коли це питання розглядатимуть у Генеральній асамблеї ООН у четвер.

Як вважають, заявка палестинців на визнання у статусі держави здобуде принаймні просту більшість голосів, чого досить, щоб рішення було ухвалене.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю в реакції на заяву Франції заявило в вівторок, що воно не стало несподіванкою. Водночас, попередив речник МЗС Їґаль Пальмор, у разі визнання в Генасамблеї Палестини як держави шанси на поновлення мирних переговорів його країни з палестинцями стануть іще менші. За його словами, рішення палестинців подати заявку на визнання у статусі держави стало фундаментальним відступом від попередніх домовленостей, за якими визнання в ООН мало настати тільки після досягнення мирної домовленості з Ізраїлем унаслідок переговорів.

У Державному департаменті США теж скритикували в вівторок імовірну підтримку в Генеральній асамблеї палестинської заявки. Як сказала речниця Держдепартаменту Вікторія Нуланд, воно стало б помилкою.

Водночас палестинський представник в ООН Рітад Мансур цього ж дня назвав майбутнє голосування історичною подією.

А спеціальний представник ООН у справах близькосхідного мирного процесу Роберт Серрі, виступаючи в вівторок на брифінгу в Раді безпеки ООН, закликав Генеральну асамблею поставитися до цього голосування відповідально. За його словами, створення палестинської держави вже давно на часі, відповідає законним прагненням обох народів, і палестинського, і ізраїльського, і визначально важливе для стабільності в регіоні. При цьому він нагадав і сподівання Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, що, ухвалюючи рішення, Генасамблея також візьме до уваги його можливі наслідки.

Ізраїль уже не раз попереджав, що в разі визнання в ООН палестинської державності якраз і настануть «серйозні наслідки». Ізраїль, як і США і ще багато країн, виступають проти визнання в ООН палестинської державності вже зараз і наголошують, що створення палестинської держави можна досягти тільки через прямі ізраїльсько-палестинські переговори.

Палестинці вже односторонньо проголошували свою державність 1988 року, і відтоді її в тій чи іншій формі визнали понад 120 держав світу – понад дві третини членів ООН. Але сама Організація Об’єднаних Націй такого кроку досі не визнала, хоча рішення ООН передбачають створення палестинської держави поруч із Ізраїлем. Нині палестинців представляє в ООН як «спостерігач, недержавне утворення» Організація визволення Палестини – свого часу провідна палестинська організація, визнана як єдиний законний представник палестинців у світі, яка нині існує лише формально саме з метою такого представництва.
XS
SM
MD
LG