Доступність посилання

ТОП новини

Киянам показують незалежне американське кіно (ВІДЕО)


Київ – «Незалежне кіно для незалежних людей» – під таким гаслом у столиці України почали фестиваль американського кіно «Незалежність». До 2 грудня у кінотеатрі «Київ» покажуть сім художніх та вісім документальних стрічок, серед яких номінанти та переможці престижних американських кінофестивалів: Tribeca, Hampton та Sundance film festivals.

Представниця української діаспори в Америці, режисер, програмний директор фестивалю «Незалежність» Роксі Топорович відібрала для показу 9 фільмів. Показати українцям якісне незалежне американське кіно вона вважає справою честі.

Люди вважають, що треба Голівуд, треба мільйон доларів, а я скажу – треба лише бажання
Роксі Топорович
«Люди вважають, що треба Голівуд, треба мільйон доларів, а я скажу – треба лише бажання. Якщо думати про гроші, то ніколи не знімеш фільм. Ми хотіли показати фільми не лише для розваги, але щоб люди навчились і щось побачили, щоб ви побачили, як ми це бачимо», – каже програмний директор фестивалю.

Незалежне кіно є найкращим шляхом показати своє авторське «я», вважає продюсер і автор документального фільму «Бруклінський замок» Браян Шульц. У своїй роботі він вирішив розповісти історію учнів однієї з американських шкіл, які стають майстрами гри в шахи.

Незалежне кіно є хорошим тому, що ти сам можеш виставити власні фільтри
Браян Шульц
«Незалежне кіно є хорошим тому, що ти сам можеш виставити власні фільтри. Ти не повинен прислухатися до чиєїсь філософії й можеш дослідити тему сам, а не на чиєсь прохання», – пояснює Шульц.

Незалежне кіно у чистому вигляді

Організатори (Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні) запевняють: кінематограф – не лише мистецтво, а й спосіб вплинути на суспільство. А оскільки американська кіноіндустрія є дуже потужною, то вона може стати хорошим прикладом для українських режисерів і стимулом активно знімати щось своє, каже виконавчий продюсер фестивалю Юджин Ефуні.

Вони (режисери, сценаристи ред.) переважно самі й шукали шляхи фінансування своїх робіт і все це ми маємо тут
Юджин Ефуні
«Те, що ми демонструємо сьогодні, це є незалежне кіно у чистому вигляді, яке зробили цього року незалежні режисери, сценаристи. Вони переважно самі й шукали шляхи фінансування своїх робіт і все це ми маємо тут», – розповів Ефуні.

Фільми, представлені на кінофестивалі «Незалежність», стосуються дуже різних аспектів життя американського суспільства. Зокрема, темами для них стали історії про «Атомні штати Америки», об’єднання – ACT UP (Дій!) і TAG (Група активістів за лікування), завдяки яким СНІД зі смертного вироку перетворили на хворобу, з якою можна жити. Крім того показані біографії Роджера Кормана та Вуді Аллена, а також історія знищеного нацистами під час Другої світової війни українського містечка Трохимбрід, заселеного євреями.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG