Доступність посилання

ТОП новини

«Янукович – великий хлоп» (європейська преса)


Прага – Європейські газети цитують як владних, так і опозиційних політиків в Україні, які вже прогнозують нестійку, хаотичну, строкату Верховну Раду, де влада не зможе мати стабільної більшості. Тому й радники Президента Януковича вже заявляють, що він не радий тому, щоб його обирав на другий термін такий «строкатий парламент». Із боку команди Президента також лунає гучна критика на адресу ЄС про нібито упереджену «гру з Україною» та різні «дорожні карти» в Брюсселя та Києва щодо швидкості євроінтеграції України. Впливові європейські видання продовжують висвітлювати конфуз у Києві довкола підписання урядом Азарова угоди на понад мільярд доларів нібито з іспанською компанією Gas Natural Fenosa щодо будівництва в Одесі терміналу з переробки зрідженого газу, коли за цим прийшло офіційне спростування з боку керівництва іспанської компанії.

Польська Gazeta Wyborcza звертає увагу на важкий процес утворення владної більшості у новій Верховній Раді України. Тут зауважено, що союзники влади, комуністи, заявляють про небажання підтримувати олігархів та формувати з ними уряд у новій Верховній Раді. Керівник парламентської фракції Партії регіонів Сергій Єфремов каже про складний процес формування більшості, коли його фракції, без комуністів, не вистачає ще трьох голосів до простої більшості у 226 парламентарів. Експерти прогнозують, що ця Верховна Рада буде нестабільною, бо комуністи ставлять більше вимог і бажають більше преференцій та позицій.

Радник Президента Віктора Януковича Андрій Гончарук заявив австрійській Die Presse про розчарування влади українським парламентаризмом як дотеперішнім «парламентським хаосом» та нинішнім «строкатим» складом нового парламенту, коли нібито Президент навіть не бачить «теоретичного шансу» обиратися вдруге через такий законодавчий орган. Гончарук також каже, що все більша концентрація влади в одних руках є «оптимальною формою» правління для «перехідної демократії» в Україні. «Я кажу вам відверто: ми маємо в Україні брак дисципліни, розходження у словах і діях при співпраці між Президентом і урядом. Тому краще, якщо йдуть чіткі сигнали від президентської влади і всі мають розуміти, що там несуть відповідальність за всіх». Гончарук засміявся у відповідь на запитання газети з Відня, чи не крокує Україна до автократії, і сказав, що це непорозуміння: "Ми маємо дуже збалансовану систему влади, чіткий розподіл. Президент визначає уряд, а наступний парламент буде дуже строкатий, з двома новими партіями». «Ми будемо враховувати позицію парламенту,... але ...представники опозиції самі не бажають радитися з Президентом щодо пропонованих реформ»,-- намагався радник Януковича виправдовувати нинішню структуру влади в Україні. Андрій Гончарук також назвав Віктора Януковича «сильною особистістю», яка тримає слово, та нібито відмінною саме цим від «романтичного», «забудькуватого» колишнього глави держави Віктора Ющенка. Радник Президента України вважає, що «ЄС грає з Україною в гру», коли навіть щодо швидкості євроінтеграції в Києва і Брюсселя є «різні дорожні карти». «Інколи виглядає так, начебто ЄС не зрозумів специфіки періоду трансформації» в Україні, наголосив Гончарук. «ЄС хоче, щоб Україна стала зразковою демократією, ...але ми притримуємося часом різної тактики», --пояснював радник глави української держави австрійській газеті. На думку Гончарука, у справі з Тимошенко є особисті інтереси деяких європейських політиків, особливо з Європейської народної партії. На завершення цього інтерв’ю радник Президента України назвав Віктора Януковича «великим хлопом» і виключив навіть теоретичну можливість обрання його на новий термін «у цьому строкатому парламенті».

Лондонська Financial Times назвала свій новий матеріал про Україну «Угода на мільярд доларів, якої не було», де, серед іншого, цитують главу уряду Миколу Азарова, який назвав у понеділок «історичним моментом», «великим кроком» підписання Україною угоди на понад мільярд доларів США з іспанською Gas Natural Fenosa про будівництво терміналу з переробки зрідженого газу під Одесою. Але, як інформує видання з Лондона, відразу ж після повідомлення про нібито підписання цієї угоди почали відбуватися дивні події, коли з’явилася офіційна заява керівництва Gas Natural Fenosa, що у категоричній формі заперечувала участь компанії в цій газовій оборудці в Києві. Українські офіційні особи відразу ж заявили, що були ошелешені такою інформацією і все ще сподівалися, що угода була підписана саме з Gas Natural Fenosa. Видання не виключає, що й новий проект терміналу під Одесою може стати власністю українських олігархів, які тримають на сьогодні в руках не лише величезні багатства, а й всю економіку України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG