Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пропозиції прем’єра Медведєва викликали глузування і критику


Прага – Із пропозицій прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, які він висловив через свій відеоблог на Рунеті про підвищення безпеки дорожнього руху, відкрито глузують та відверто їх критикують. Експерти вважають також, що дискусія довкола цього «дорожнього» кроку Медведєва відображає і проблему зв’язку російської влади з громадськістю.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв запропонував у своєму відеоблозі минулої суботи різко збільшити штрафи для злісних порушників дорожнього руху та п’яних злочинців за кермом, щоб вони сягали від 300 до 500 тисяч рублів (10-16 тисяч доларів).

Медведєв постав на цьому відео на виїзді зі своєї резиденції в модній чорній шкірянці, попереду свого новісінького BMW X5 із прискіпливим поглядом у камеру.

«Про дорожній рух сюжети страшних дорожньо-транспортних пригод, включно з кричущими наїздами на людей на автобусних зупинках, смертю дітей, з’являються ледь не щотижня, або ж кілька разів на тиждень. Небезпечними стали навіть тротуари. Міська влада вже вимушена думати про спеціальні заходи, щоб захистити пішоходів на їхній, як кажуть, законній території», – наголосив Дмитро Медведєв.

Виступ Медведєва – гангстерська витівка?

Не забарилися глузливі відгуки на таке «мужнє» відео, а критика на пропозиції прем’єр-міністра зростає. У розмові з російським телеканалом «Дождь» аналітик Євген Мінченко сказав, що Медведєв хотів через звернення про «жертви» доріг покращити свій імідж.
Він на чорному БМВ X-5, найбільш бандитській машині, в чорній шкірянці. Це просто іміджева катастрофа
Євген Мінченко

«Я вважаю, що у цьому ролику не вистачало лише одного – музики з фільму «Бумер». Якби з початку, коли він ось на чорному БМВ X5, найбільш бандитській машині, в чорній шкірянці, під’їздить, як би ще тут музику з фільму «Бумер» наклали, то тоді все було б з іміджем, взагалі, органічно. А так, звичайно, ось цієї риски не вистачало. Я вважаю, що це просто іміджева катастрофа», – поділився Мінченко своєю думкою з росіянами.

Користувачі в YouTube мають таку ж думку.



Окрім того критики, на кшталт мільярдера Михайла Прохорова, кажуть, що краще нехай уряд дбає більше про занедбані російські автошляхи.
Було б добре спитати колишнього президента, чи знає він, яка середня зарплата сьогодні
Михайло Прохоров

«Було б добре спитати колишнього президента, чи знає він, яка середня зарплата сьогодні, перш ніж пропонувати таке», – зауважив у своєму блозі Прохоров, маючи на увазі пропозиції Медведєва про захмарні штрафи для порушників авторуху.

Дмитро Медведєв пізніше змушений був пояснювати на Twitter, що він має на увазі великі штрафи для п’яних водіїв.

Хоча думські посланці відразу ж відгукнулися, що й тут відсутні критерії щодо градусу п’яного за кермом. Бо на сьогодні діє максимальне покарання за перше порушення з п’яну – позбавлення водійських прав на 12-18 місяців. Повторне ж таке порушення тягне, за діючою нормою, позбавлення прав на 3 роки і штраф у 5 тисяч рублів (160 доларів).

У російській опозиції відразу ж відреагували, що великі штрафи, без чітких критеріїв для порушників дорожнього руху, потягнуть за собою різкий стрибок корупції.

Згідно з опитуваннями Центру досліджень громадської думки (ВЦИОМ), понад 60 відсотків росіян виступають за значно жорсткіше покарання для п’яних водіїв.

За 10 місяців цього року в дорожніх негодах у Росії загинули приблизно 23 тисячі людей, минулого року – 28 тисяч.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG