Доступність посилання

ТОП новини

Україна сподівається замість російського газу на свій сланцевий та норвезький зріджений, заявив Азаров


Микола Азаров, архівне фото
Микола Азаров, архівне фото
Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні в перебігу візиту до Норвегії, що український уряд поставив собі завдання найближчими роками купувати максимум по 18–20 мільярдів кубометрів газу з Росії.

Натомість, сказав він на українсько-норвезькому бізнес-форумі у столиці Норвегії Осло, Україна розраховує вже в найближчі 5–10 років вийти на видобуток власного сланцевого газу в обсягах щонайменше по 20–30 мільярдів кубометрів на рік.

Крім того, сказав Азаров, Україна розглядає можливість співпрацювати з Норвегією, яка є одним із провідних видобувників газу і нафти у світі, щодо закупівель зрідженого природного газу, коли під Одесою добудують термінал для його приймання. Прем’єр наголосив, що нині спотові ціни на зріджений газ приблизно у 2,5 рази нижчі, ніж ціни на російський газ, який закуповує Україна.

Голова українського уряду також назвав надзвичайно важливим досвід Норвегії у розробці газових родовищ на морському шельфі.

Микола Азаров від учора перебуває в Норвегії з дводенним офіційним візитом. Він уже зустрічався з королем Норвегії, урядовцями і представниками енергетичного сектору цієї країни.

В українській владі вважають неринково завищеними ціни на газ із Росії за контрактами 2009 року і домагаються від російської сторони домовленості про їхнє зниження; Росія у відповідь дає знати, що для цього потрібен вступ України в Митний союз, фактично підконтрольний Москві. Україна також намагається знизити споживання російського газу і перейти на інші його джерела.
XS
SM
MD
LG