Доступність посилання

ТОП новини

Нова національна політика Кремля – бомба під основи Росії?


Один з членів ісламістського угрупування в Індонезії тримає плакат «Російський режим є терористичним», Джакарта, 29 листопада 2012 року
Один з членів ісламістського угрупування в Індонезії тримає плакат «Російський режим є терористичним», Джакарта, 29 листопада 2012 року
Прага – Президент Росії Володимир Путін, як очікують, підпише у суботу важливий документ, що ляже в основу нової національної політики Кремля. Цей документ визначатиме принципи політики, яка зачіпає інтереси майже 200 етнічних груп країни – від адигейців до якутів. У національних регіонах Росії вже чути голоси занепокоєння та протести проти ймовірного приниження статусів неросійських народів.

Потенційна політична буря може статися в Росії упродовж наступних місяців. А її початком може бути субота, 1 грудня, коли президент Володимир Путін поставить свій підпис під початком реалізації нової національної політики Кремля.

Проект нового документа Кремля готувався під головуванням В’ячеслава Михайлова, який каже, що нова політика має на меті посилення єдиної ідентичності всіх націй при розвитку етнічної різноманітності держави та врівноваженні громадянської єдності і міжетнічної гармонії.

Критики нової політики заявляють, що деякі ідеї цього документа підштовхують до злиття малих етнічних груп і національних республік з іншими адміністративними областями держави, що призведе до моноетнічного російському домінування та ерозії статусу неросійських народів.

Це бомба, закладена під саму Росію – історик

Історик та аналітик із Уфи (Башкортостан) Марат Кулшаріпов категоричний щодо нового національного почину Кремля. «Необхідно бути взагалі без мізків у голові, щоб у багатонаціональній країні виступити з подібною стратегією. Це фактично бомба, закладена під саму Росію», – наголошує експерт із Уфи.

Критики також побоюються, що й новий мовний закон, який проходить через Державну думу, принизить статус національних мов за рахунок російської.

Особливе занепокоєння висловлюють у Татарстані, протести в якому примусили Кремль викинути з проекту нової національної політики можливість злиття національних республік з іншими адміністративними областями Росії. Експерти з Казані кажуть, що пояснення змісту цього документа досить слабкі, трактування його неясні, особливо щодо неросійських народів.
Ця держава (Росія) може бути збережена, але це потребує зусиль. Це не є етнічно лише російська держава
Індуз Тагіров

Аналітик із Казані Індуз Тагіров каже, що лише розумна національна політика врятує Росію. «Ця держава (Росія) може бути збережена, але це потребує зусиль. Це не є етнічно лише російська держава. Це – багатонаціональна країна. Це не християнська держава. Це – багаторелігійна країна. Вони повинні зрозуміти – це федерація, котра дає рівні права кожному. Тільки такою політикою можна зберегти державу», – переконаний Тагіров.

Тим часом із Чечні лунають пропозиції взагалі про злиття всіх шести національних республік регіону Північного Кавказу в Гірську республіку, без збереження етнічного змісту у назві. Ще більш суперечлива пропозиція з Дагестану – перейменувати, наприклад, Башкортостан у республіку Уфа, а Татарстан – у республіку Казань. У цьому башкирські експерти вбачають намагання назавжди поховати право національних республік на незалежність чи вихід зі складу Росії.

Обурення в національних регіонах також викликала пропозиція олігарха і колишнього кандидата на посаду президента Росії Михайла Прохорова про ліквідацію національних адміністративних одиниць. Так, Ренат Закіров, голова Світового конгресу татар, звинуватив Прохорова у спробах дестабілізації в Росії.
Ця людина (Прохоров) відчуває сверблячку на руйнування держави
Ренат Закіров

«Ця людина (Прохоров) відчуває сверблячку на руйнування держави. Роль етнічних республік у збереженні стабільності Російської Федерації величезна. А ця особа, як виглядає, заперечує проти цього (стабільності)» – обурюється Ренат Закіров.

Раніше цього місяця маловідомий центр «Петербурзька політика» назвав Татарстан одним із найменш стабільних регіонів Росії, назвавши загрозою місцеве відзначення Дня пам’яті на згадку про захоплення Казані Іваном Грозним у 16-му столітті.

Ще перед оприлюдненням офіційної національної політики в регіонах Росії ширяться протести.

Так, 1 грудня демонстрації проти суперечливого мовного проекту Державно думи Росії, який розглядатимуть у другому читанні 11 грудня, заплановані в Уфі та Казані.

Татарстан запрошує національні республіки приїхати до Казані, щоб виробити зустрічну національну стратегію. А 6 грудня відбудеться Світовий конгрес татар у Казані. Все гучніше звучать заклики до політичної консолідації на захист справедливої національної політики в Росії.

Матеріал підготували Василь Зілгалов, Nail Khisamiev, Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG