Доступність посилання

ТОП новини

Податок на російськомовну пісню?!


Львів – Запровадити податок в Україні на виконання пісень іноземною мовою, зокрема російською, таку ініціативу оприлюднила в одному з інтерв’ю новообрана депутат Верховної Ради від ВО «Свобода» Ірина Фаріон. Вона наголошує, що її пропозицію варто спершу реалізувати на місцевому рівні. Однак навіть у Львові, де у міській раді свободівці становлять більшість, вони не можуть собі дати раду з російською попсою, яка звучить у публічних місцях.

Обійшла у п’ятницю близько 15 різних кав’ярень. У п’яти з них почула російське радіо, а також російські пісні лунали з телеекрану; в інших – переважно англомовні і/або ж гарні мелодії. Української пісні не почула.

Чи мав би оподатковуватися джаз у виконанні іноземця чи російськомовна пісня у виконанні українських співаків? Не може збагнути ідею свободівки Маркіян Іващишин, колишній депутат міськради, власник кав’ярні. Він наголошує, що жодні рішення згори не можуть змінити ситуацію чи заборонити вмикати іноземну музику. Ініціативу із запровадженням податку на іноземну музику називає нісенітницею і піаром.
15-30 телеканалів України пакують цілком інше в голови людей, на що місцеві органи влади не мають впливу
Маркіян Іващишин

«Є добрий досвід просування власного продукту у Франції, Іспанії, Канаді. Заборони водіям, власникам кав’ярень нічого не дають, бо паралельно 15-30 телеканалів України пакують цілком інше в голови людей, на що місцеві органи влади не мають ніякого впливу. Звісно, треба стимулювати просування власного продукту: депутати і влада мають належно фінансувати культуру, підтримувати україномовний культурний продукт, який здебільшого доброї якості. Потрібно пропагувати місцевий продукт, виховувати людей. Вже 20 років маємо Україну і за цей час можна було змінити ситуацію», – каже Маркіян Іващишин.

У транспорті музика взагалі заборонена

Торік у грудні Львівська облрада своїм рішенням заборонила водіям у громадському транспорті будь-який музичний супровід, бо «це загрожує безпеці руху і створює психологічний дискомфорт для пасажирів». Влітку цього року чиновникам вдалося порозумітися з перевізниками, у договорах зазначено, що в салонах транспортних засобів повинні озвучуватися лише зупинки і можливі пересадки. Більшість перевізників таки змушені виконувати депутатське рішення, бо залежні від обранців.

На початку цього року депутати міськради від ВО «Свобода» пригрозили нічним клубам рейдами, щоб зачинити ті заклади, де звучить російська попса. Жодного клубу не зачинили і, як виглядає, забули про боротьбу за українську музику після скандалу, пов’язаного з нічним клубом, де часто збираються свободівці, і де проводились вечори російського шансону.

Виховання починається з дитинства

Микола Горинь, колишній керівник Львівської облради, вважає, що варто зосередити увагу на ідеологічному вихованні українців, бо свідомість не можна змінити заборонами. Але це мала б бути загальнодержавна програма на підтримку української культури. Це було б більш ефективно, аніж якимись заборонами чи фінансовими навантаженнями, каже Микола Горинь.

Підтримка з боку чиновників і депутатів якісного українського продукту, цікавих проектів, допомога талановитим людям, спілкування з власниками публічних закладів дало б набагато більший ефект, ніж запровадження обмежень, наголосив у коментарі Радіо Свобода колишній керівник Львівщини.

Однак лише одиниці львів’ян роблять зауваження у кав’ярнях, якщо звучить якась низькоякісна пісня. Як правило, офіціанти змінюють або ж хвилю радіостанції, або ж запис.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG