Доступність посилання

ТОП новини

«Зачистка» міністрів


Олена Скринник
Олена Скринник
Ще один колишній міністр опинився в Росії фігурантом корупційного скандалу. Слідом за Анатолієм Сердюковим, який в результаті скандалу у своєму відомстві втратив посаду міністра оборони, увагу привернула колишній міністр сільського господарства Олена Скринник. Вона займала посаду керівника аграрного відомства в уряді прем’єра Володимира Путіна і вже тому могла не побоюватися підозр у корупції.

Тим не менш, у вівторок на телеканалі «Росія 1» показали програму, в якій колишнього чиновника звинуватили в розкраданні 39 мільярдів російських рублів у компанії «Росагролізінг», якою до міністерської посади керувала сама Скринник.

В ексклюзивному інтерв’ю «Комсомольській правді» екс-міністр відкинула всі звинувачення і пообіцяла подати до суду на телевізійників. Але вже наступного дня з’явилася інформація про можливий арешт іноземного майна Скринник. Анонімне джерело зазвичай добре поінформованого агентства «Інтерфакс» повідомило, що екс-міністр була в оперативній розробці, завдяки чому вдалося отримати інформацію про її реальне майно, у тому числі і закордонні рахунки в низці європейських країн. У разі притягнення її до кримінальної відповідальності на це майно, як забезпечувальний захід, буде накладено арешт.

На даний час накопичено достатню кількість матеріалів, на підставі яких стосовно Скринник може бути порушено кримінальну справу.

Журналісти в «посадку» Скринник не вірять навіть у тому випадку, якщо справа дійде до суду. По-перше, колишній міністр проживає зовсім не в Росії, а у Франції у власному будинку за мільйони євро. По-друге, навіть якщо Скринник буде змушена приїхати, їй можуть дати умовний термін як багатодітній матері. На початку серпня цього року вона народила двох хлопчиків-близнюків. Крім того, у неї є діти від другого шлюбу – 7-річні близнюки. При цьому Скринник – мати-одиначка, а російське законодавство передбачає відстрочку від виконання вироку. У разі Скринник – це 14 років, за які може багато чого статися.

Але цікавий сам факт «розборок» у російській еліті. Ми ж прекрасно розуміємо, що Скринник – аж ніяк не єдиний колишній міністр, який живе на Заході. І аж ніяк не єдиний чиновник, пов’язаний із різними махінаціями. Як і Сердюков.

Для того, щоб боротися з колишніми міністрами, потрібні і підстави, і сили. Тільки з часом можна буде зрозуміти, чи маємо ми справу з поодинокими епізодами чи зі справжньою війною кланів у російській владi.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG