Доступність посилання

ТОП новини

Новообраний президент Словенії Борут Пахор закликав словенців до єдності


У другому турі виборів Борут Пахор набрав вдвічі більше голосів від діючого президента Данила Тюрка
У другому турі виборів Борут Пахор набрав вдвічі більше голосів від діючого президента Данила Тюрка
Белград – Новим президентом Словенії став колишній прем’єр, соціал-демократ Борут Пахор. У другому турі виборів у неділю Пахор набрав вдвічі більше голосів від чинного президента Данила Тюрка.

Громадяни Словенії, важко враженої економічною кризою, обирали між двома лівоцентристами. Незважаючи на складну економічну ситуацію, Словенія не повернула у правий бік, як це часто буває в таких випадках.

Переможець виборів Борут Пахор у неділю ввечері, відразу після оприлюднення попередніх результатів, закликав словенців до єдності.

«Потрібно, щоб ми довіряли один одному, потрібно щоб ми поважали один одного. Потрібна терплячість, потрібне взаєморозуміння. Незважаючи на великі розбіжності між нами, сильнішими від них є те, що об’єднує нас», – наголосив Пахор.

Згідно з конституцією, глава держави в Словенії має обмежені повноваження. Та все ж, президента вважають чинником стабільності. Такими були перший президент Мілан Кучан, котрого називають батьком словенської незалежності, та Янез Дрновшек, який і коли був головою уряду, і коли став главою держави, грав одну з вирішальних ролей на шляху євроінтеграції. Словенія стала членом Євросоюзу 2004 року, через три роки вступила до єврозони.

Протести проти бюджетних скорочень

Словенців у регіоні вважають працьовитими, зваженими й раціональними. Через це навіть більшість словенців здивували й занепокоїли масові заворушення, що сталися минулого тижня. Все розпочалося в Мариборі, другому за величиною місті в країні, коли поліція застосувала силу проти пікетувальників, котрі вимагали відставки мера. Поліцейське свавілля викликало протести в Любляні та ще кількох містах. У п’ятницю ввечері на вулицях столиці упродовж кількох годин тривали сутички між спецполіцією та пікетувальниками. Невдоволені громадяни стверджують, що мери Любляни та Марибора причетні до корупційних скандалів. До того ж, вони протестують проти бюджетних скорочень, запланованих урядом.

Новообраний президент Борут Пахор закликав громадян спільно взятися за подолання проблем. «Немає жодної проблеми, яку не можемо подолати разом, якщо докладемо зусиль щиро й завзято. Упевнений, що досягнемо успіхів», – заявив він.

Незважаючи на те, що його соціал-демократи перебувають в опозиції, Борут Пахор підтримує антикризові заходи правоцентристського уряду Янеза Янши.

Борут Пахор народився 1963 року. За освітою – політолог. Був депутатом перших чотирьох скликань парламенту Словенії. Від 2007 до вересня минулого року очолював Кабінет міністрів. Оглядачі зазначають, що він належить до нового покоління політичних діячів, котре перші кроки зробило в незалежній країні й через це не обтяжене минулим, а дивиться у майбутнє.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG