Доступність посилання

ТОП новини

Референдум припинить повноваження Януковича? (Огляд преси)


Верховна Рада шостого скликання, як стверджує газета «День», запам’ятається не як взірець плідної законодавчої роботи на користь всіх громадян, і не як майданчик для дискусії, він запам’ятається в пам’яті людей скандалами. Видання переконує, що деградація парламентаризму в Україні за останні п’ять років продовжилася. Символом парламенту, що відходить, стало посилення старих проблем. Маючи сприятливий ґрунт для цього – низька політична культура, клановість, комерціалізація тощо, розквітли такі речі, як зміна політичної орієнтації («тушки»), порушення регламенту (голосування за іншого депутата), бійки (використовувалися навіть стільці)... Докладніше з коментарями журналістів можна ознайомитись у статті «Парламент – проти Парламентаризму».

Письменники брати Віталій і Дмитро Капранови збираються ініціювати проведення всеукраїнського референдуму, щоб за народною ініціативою припинити повноваження Президента Віктора Януковича. Це вони вирішили після підписання главою держави відповідного закону. Референдум про відставку Януковича, на думку письменників, збере 90 відсотків голосів українців. На думку експерта «Газети по-українськи», брати Капранови хочуть показати абсурдність закону про референдум. Враховуючи активність суспільства, вони можуть ініціювати збір підписів із будь-якого безглуздого питання. Наприклад, щоб перефарбувати Адміністрацію Президента в рожевий колір. Їм не зможуть відмовити. Це є наслідком непродуманості закону, переконаний експерт «Газети по-українськи».

Про те, як державні чиновники допомагають конфесійній афері з «прихватизації» пам’ятки національного значення – Старокиївської гори та руїн Десятинної церкви, розповідає газета «Україна молода». Видання пише, що «пролобійований Московським патріархатом проект «музей Десятинної церкви», за задумом, мусив стати юридичним прикриттям для зведення на місці руїн церкви князя Володимира сучасного собору УПЦ (МП) iз подальшим захопленням заповідної Старокиївської гори і розбудовою тут грандіозного монастиря та іконописної школи. Найвища амбіція – «приватизувати» сакральне місце, яке зараз є пам’яткою національного значення». Газета стверджує, що це ще один приклад сміливої і грубої афери, коли зацікавлена група людей створює фіктивну фірму, і під патронатом найвищих державних чиновників розкрадає землі, бюджетні кошти та історичні пам’ятки. Докладніше йдеться в статті «Божественна» стратегія».

Основи сучасної 12-бальної шкільної системи були закладені великим українським філософом Григорієм Сковородою. Для студентів у нього була дюжина градацій оцінки знань – від «дуже тупий» до «дуже дотепний». Як нагадує газета «Факти», 290 років тому народився знаний на весь світ філософ Григорій Сковорода.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG