Доступність посилання

ТОП новини

Стара Рада хоче ухвалити новий бюджет


Київ – 4 грудня на розгляд Верховної Ради мають представити проект державного бюджету на 2013 рік. Саме для роботи над ним спікер Володимир Литвин запропонував продовжити нинішню сесію і провести останнє засідання не 4 грудня, як планувалося раніше, а 6-го. Опозиція ж заявляє, що розгляд проекту бюджету суперечитиме законодавству.

4 грудня Верховна Рада має почати розгляд проекту держбюджету на 2013 рік. Про це заявив спікер парламенту Володимир Литвин. Після цього профільному комітетові парламенту мають доручити опрацювати проект закону про держбюджет. А у четвер, 6 грудня, парламент повинен розглянути його на пленарному засіданні.

Однак, в опозиції заявляють: оскільки Президент прийняв відставку прем’єра (а відповідно, й уряду), то розгляд бюджету суперечитиме законодавству.

В нас в країні тепер немає уряду. Тому незрозуміло, як вони хочуть розглядати цей проект бюджету
Сергій Соболєв
«Все пов’язане зі внесенням проекту бюджету, хоча хто його буде вносити тепер і представляти, не зрозуміло, оскільки в нас у країні тепер немає уряду. Тому не зрозуміло, як вони хочуть розглядати цей проект бюджету. Насправді цей парламент може зробити тільки одне: проголосувати за особисте персональне голосування. Будь-які інші рішення цього парламенту вже не мають ніякого значення», – сказав заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв у коментарі Радіо Свобода.

«Такі штучки-дрючки у нас вже були» – Кожем’якін

Тож фракція «БЮТ-Батьківщина» наполягає, щоб розгляд проекту бюджету на 2013 рік проходив згідно з Бюджетним кодексом, тобто, за повною процедурою, а не поспіхом. Про це заявив лідер фракції Андрій Кожем’якін.

Якщо на 4 грудня планують його представлення, то я не можу дати гарантії, що його не ухвалять за 2 години «з ходу»
Андрій Кожем’якін
«Наспіх клепати цей бюджет, звичайно, неправильно, – зазначає Кожем’якін. – Я розумію, що немає чим зараз платити пенсії людям. Ну, тоді треба було якось планувати бюджет, раніше ухвалювати його. Якщо на 4 грудня планують його представлення, то я не можу дати гарантії, що його не ухвалять за 2 години «з ходу». Такі штучки-дрючки і номери у нас уже були у цій Верховній Раді».

У той же час лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевняє: бюджет продуманий чітко і ухвалювати його зараз можна.

Долар 8,5– закладений показник в бюджет, інфляція – понад 6%, ВВП, здається, 3,6%
Олександр Єфремов
«Долар 8,5 – закладений показник у бюджет, інфляція – понад 6%, ВВП, здається, 3,6%, зарплата і пенсія індексуватимуться з огляду на інфляційні процеси», – каже він.

Влада може піти на поступки опозиції – Карасьов

Влада наприкінці цієї сесії може піти на деякі поступки опозиції, вважає політолог Вадим Карасьов. Хоча, за його словами, одностайності у Партії регіонів щодо цього питання досі нема.

Влада може піти на ризик і проголосувати за бюджет. Але уряду вже нема, тому влада не виключає компромісу з опозицією
Вадим Карасьов
«З одного боку, влада може піти на ризик і проголосувати за бюджет. Але уряду вже нема, тому влада не виключає компромісу з опозицією, і в обмін на якісь поступки з боку опозиції готова, щоб новий бюджет приймала вже нова Верховна Рада і новий уряд. А от 10-відсотковий податок на продаж валюти можуть ухвалити ще на нинішній сесії – якраз під майбутнє прем’єрство Арбузова. Але влада теж не знає, що робити, вона імпровізує, а в імпровізаціях теж можна загубитися. Але, думаю, цей закон вони ухвалять 4 грудня, бо в новому парламенті вони такий закон не ухвалять», – сказав у коментарі Радіо Свобода Карасьов.

Перше засідання Верховної Ради сьомого скликання має відбутися 12 грудня цього року. На ньому, зокрема, планують обрати нового спікера.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG