Доступність посилання

ТОП новини

Біометричні внутрішні паспорти – засіб тотального стеження – експерт


Біометричні паспорти українцям: зайвий клопіт чи реальна потреба?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біометричні паспорти українцям: зайвий клопіт чи реальна потреба?

Гості «Вашої Свободи»: Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ; Діна Пімахова, директор Департаменту паспортної роботи та громадянства Державної міграційної служби.

Дмитро Шурхало: Пані Пімахова, що зміниться в українських паспортах та в інших документах, які посвідчують особу, з нового року у зв’язку з ухваленням закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України»?

Нагадаю, що цей закон ухвалили в листопаді цього року. Його підписав Президент. І він уже набув чинності.
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Діна Пімахова: Документи, які запроваджуватимуться, відповідно до вказаного закону, які підтверджуватимуть особу громадянина, будуть містити електронний носій інформації, так би мовити, чіп, який буде розміщувати в собі інформацію стосовно біометричних даних особи, а також даних, що зазначені на відповідній сторінці даних, таких як у паспорті громадянина України, у паспорті громадянина для виїзду за кордон.

– Що взагалі мається на увазі під «біометрична інформація»?
Біометричні дані – це відцифроване зображення обличчя особи, відцифрований підпис особи. Додаткові біометричні дані – відбитки пальців
Діна Пімахова

Діна Пімахова: Біометричні дані – це дані, що дозволяють ідентифікувати особу. У даному випадку основними біометричними даними, відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО), є відцифроване зображення обличчя особи, а також відцифрований підпис особи.

Також запроваджуватимуться, відповідно до зазначеного закону, додаткові біометричні дані. У даному випадку це є відбитки пальців.

Тобто, коли йдеться у ЗМІ, що будуть відбиратися і сітківка ока, і вушна раковина, і ще зріз та інші дані, то це не є правдоподібним. Тому що, відповідно до зазначеного закону, додатковими біометричними даними є саме відбитки пальців рук особи.

– Ми всі, як дорослі люди, отримували паспорти, знаємо цю процедуру. Крім того, що треба ще здати відбитки пальців, нічого не зміниться при отриманні документів? Чи взагалі сама процедура зміниться якось?

Діна Пімахова: Сама процедура зміниться тільки тим, що відповідні робочі місця (у даному випадку в органах Державної міграційної служби) будуть додатково облаштовані спеціальними пристроями, так би мовити, рідерами, які дозволять особі надати при оформлені документу такі біометричні дані, а саме, додатково ще, як я казала, це відбитки пальців рук.

– Тобто, можна так сподіватися, процедура не стане істотно тривалішою?
Оформлення паспорта громадянина України – до 30 днів, до 10 – терміновий. Для виїзду закордон – до 30 днів, більш скорочений термін – 3 дні для тих, хто виїжджає на лікування, у зв’язку зі смертю родича
Діна Пімахова

Діна Пімахова: Істотно вона взагалі не зміниться. Тобто, стосовно терміну оформлення паспорта громадянина України закон передбачає термін до 30 днів, а також до 10 днів – це терміновий. Стосовно паспорта для виїзду закордон передбачається термін до 30 днів, також до 10 днів, а ще більш скорочений термін – це 3 дні для тих, хто виїжджає на лікування або супроводжує хворого, або у зв’язку зі смертю родича. У таких випадках можливе оформлення до 3 днів.

– А яка вартість цієї процедури буде?

Діна Пімахова: Стосовно вартості оформлення сьогодні сказати, як представнику Державної міграційної служби, мені не видається можливим. Оскільки будуть, відповідно до цього закону, підзаконними нормативно-правовими актами затверджені технічні описи як паспорта громадянина України, так і паспорта громадянина України для виїзду закордон. Після цього будуть вжиті відповідні заходи до вимог чинного законодавства стосовно тендерних процедур, стосовно визначення переможця і відповідно визначення вартості.

– Я хочу у такому разі наголосити, що, за даними автора законопроекту, одного з ініціаторів ухвалення цього законопроекту, депутата з фракції Партії регіонів Василя Грицака, для громадян України закордонний паспорт коштуватиме 350 гривень, а внутрішній – 65.

Пане Коліушко, на Вашу думку, наскільки своєчасним і потрібним є оця ініціатива Верховної Ради з ухваленням Єдиного демографічного реєстру та зміни до переоформлення документів, насамперед паспортів?
Потреба була тільки в одному: запровадити біометричні паспорти для громадян України для виїзду закордон. На жаль, цей закон не про біометричні паспорти. Це закон про створення системи тотального стеження за громадянами на основі об’єднання всіх даних, які збираються про громадян, в єдину базу даних, яка буде у розпорядженні МВС
Ігор Коліушко

Ігор Коліушко: Як уже неодноразово говорилося, я сказав би, що вже десятки разів у наших ЗМІ говорилося, що потреба була тільки в одному: запровадити біометричні паспорти для громадян України для виїзду закордон. Ця потреба обумовлена вимогами ЄС і закріплена зобов’язаннями України в процесі переговорів про безвізовий режим з ЄС. Тобто, якщо ми хочемо у майбутньому прийти до безвізового режиму, нам потрібно запровадити біометричні паспорти. На жаль, цей закон не про біометричні паспорти.

До речі, законопроект про біометричні паспорти був підготовлений урядом, але чомусь був відхилений Верховною Радою, а ухвалений закон про державний демографічний реєстр, у якому біометричні паспорти займають, я сказав би, десяте місце.

Насправді це закон про створення системи тотального стеження за громадянами на основі об’єднання всіх даних, які збираються про громадян, в єдину базу даних, яка буде у розпорядженні МВС України. І в цьому якраз і полягає велика загроза, найбільша загроза від цього закону.

Крім того, можна багато іншого сказати. Гарно розказують усі, починаючи з пана Грицака, про необхідність біометричних паспортів, що, зрештою, і так усі знають, але ніхто не відповідає на запитання, а для чого цим законом передбачені ще й біометричні внутрішні паспорти, біометричні водійські права, для чого цим законом передбачено для видачі закордонного паспорта збирання даних про приватизаційні папери, які є в наявності людини, про створені нею юридичні особи, підприємницькі чи громадські організації? Який це все має стосунок до видачі чи невидачі людині закордонного паспорту?

– За стандартами ЄС, за їхніми вимогами.

Ігор Коліушко: Та не тільки. За нашим законодавством. Стандарти ЄС взагалі і близько не лежали.

– Наскільки я розумію, все пішло з того, що ЄС висунув до нас вимогу, щоб спростити візовий режим чи взагалі відмовитися від віз, запровадити таку систему паспортів закордонних?
Група ініціативних людей скористалася нагодою і придумала схему, як можна реалізувати дуже вигідний у комерційному плані проект. Тільки одна структура має можливість видавати документи – це концерн ЄДАПС. Приватний матиме шалені заробітки на цьому
Ігор Коліушко

Ігор Коліушко: Правильно. Скажімо так, це група ініціативних людей у нашій країні скористалася нагодою, що треба запровадити біометричні паспорти і придумала схему, як можна за рахунок цього, по-перше, реалізувати дуже вигідний у комерційному плані проект. Тобто, на сьогодні тільки одна структура в Україні має можливість видавати за цим законом ці документи. Очевидно , угода буде підписана саме з нею. Це концерн ЄДАПС. Цей концерн приватний матиме шалені заробітки на цьому.

А з другого боку, держава стверджує себе як поліцейська, тоталітарна держава, яка у нас вибудовується. Якщо ще згадати наступний закон «Про всеукраїнський референдум», який повинен стати інструментом скасування Конституції України, ми бачимо загальну тенденцію, яка вибудовується у політиці нашої країни.

– Пані Пімахова, яким категоріям населення, яким громадянам потрібні ці паспорти в першу чергу? Наскільки це терміново треба робити всім? Чи це комусь конкретно потрібно якнайшвидше?
Паспорти для виїзду за кордон діють до закінчення терміну. Внутрішні паспорти не мають термінів дії. Їх не потрібно сьогодні змінювати
Діна Пімахова

Діна Пімахова: По-перше, я все ж таки зазначу, що цей закон дозволяє нам приблизитися до виконання і до отримання відповідних результатів по виконанню плану дій щодо лібералізації візового режиму з країнами ЄС. Тобто, запровадження безвізового режиму. Також цей закон і взагалі введення біометричних паспортів у світі – це безпека, це шляхи, які спрямовані на запровадження безпеки громадян. Так як усі країни, які вводили в дію біометричні паспорти, розуміли, що можливість їх підроблення в рази менша, ніж звичайних паспортів.

Що стосується категорій громадян. Закон передбачає, що документи, які були видані до набрання чинності закону, продовжують діяти. Ті документи, які мали термін дії, наприклад, паспорти для виїзду за кордон, то вони діють до закінчення такого терміну.

Тому сказати, що необхідно сьогодні громадянам, які вже мають паспорти громадян України, змінювати, то ні. Проте вони будуть мати таку змогу. Внутрішні паспорти не мають термінів дії. Ми знаємо, що вони безстрокові. То їх не потрібно сьогодні змінювати.

– Тобто, оцей чіп, як він буде? Внутрішній паспорт? Чіп з біометричними даними буде до нього долучатися?

Діна Пімахова: Ні. Цей паспорт у вигляді книжечки, який сьогодні є, і залишиться діяти. Він без строку діє. З ним зможуть громадяни і далі жити.

А що стосується паспорту, який запроваджується з чіпом, то він буде видаватися у вигляді паспортної картки. Тобто, це схоже на ту ж кредитну картку, яку ми сьогодні усі маємо для отримання зарплати, стипендії, пенсії.

– Ми маємо запитання радіослухача.

Слухач: Щойно пролунала думка одного з гостей, що фактично введення і паспортної системи, і застосування біометричних даних – це подальше посилення тоталітаризму.

Пане Коліушко, як Ви думаєте, якщо громадяни України не бажають цих нововведень, то яким чином вони могли б цьому протидіяти, згідно з міжнародним правом?

Дуже просто. Якщо була хоча б одна політична партія, зібрали б 10-20 мільйонів підписів про визнання злочинною організацію Партії регіонів...

– Давайте дамо можливість пану Коліушку відповісти, як цьому можна протидіяти?

Ігор Коліушко: Я так і не зрозумів, до чого слухач вів у своєму питанні.

– У нього просто вже є якась своя відповідь. Але все-таки хотіли б більше Вашу почути.

Ігор Коліушко: Я думаю, що, без сумніву, майбутнє країни вирішують громадяни. І ми маємо поки що дуже багато інструментів: і виборчі перегони, і так дальше. До речі, результати останніх парламентських виборів показали, що громадяни не миряться з такою тоталітаризацією і об’єднанням усієї влади в руках однієї партії. Результати виборів далеко не такі, на які розраховували представники влади, що, до речі, і привело до термінового голосування закону про референдум.

Але, звичайно, я думаю, що дуже багато у нашому суспільстві ще залежить від того, що багато негараздів починаються з того, що низький рівень активності громадян навіть на найнижчих рівнях. Тобто, насправді демократичне суспільство починається з самоорганізації громадян там, де вони живуть, там, де вони працюють. Якщо наші громадяни звикли все чекати від держави, не тільки блага, а й вирішення всіх проблем, в тому числі у їхньому дворі, у їхньому побуті і тому подібне очікувати від держави, тоді, звичайно, у нас є невисокі шанси на побудову демократії.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка: Скажіть, будь ласка, якщо термін дії закордонного паспорта не вийшов, чи потрібно буде його міняти чи ні?

– Вже говорили про це.

Діна Пімахова: Ні, Вам не потрібно буде міняти цей паспорт. До закінчення строку його дії він є чинним, Ви можете ним користуватися.

– А все-таки є якісь категорії населення, наприклад, держслужбовці чи ще хтось, кому потрібно змінити документи, згідно з цим законом?

Діна Пімахова: Відповідно до положень цього закону, такої категорії не визначається.Всі громадяни наділені рівними правами, ніякі категорії тут не виокремлюються. І в такому випадку для всіх є чинними такі норми, як я вже зазначала, щодо тих строків дії, які передбачаються у паспорті, документ є чинним, ви продовжуєте ним користуватися. Буде у вас бажання змінити і отримати паспорт відповідно з чіпом, то ви зможете використати цю можливість.

– Тобто, якщо людина доживе до кінця свого життя з паспортом чинного зразка, то це цілком можливо, якщо вона його не загубить чи ще щось з ним не станеться?

Діна Пімахова: Я вже казала про те, що, відповідно до цього закону, будуть також введенні підзаконні нормативні акти, такі як постанови Кабміну з приводу технічних описів, стосовно порядків оформлення, де буде визначатися щодо таких дій, як і вклеювання фотокартки, або це вже при вклеюванні буде видаватися новий паспорт у вигляді паспортної картки, тобто це все буде врегульовано відповідними підзаконними актами.

– А впродовж якого терміну це буде врегульовано? Чи відомо це вже?

Діна Пімахова: Як передбачає закон, прикінцеві положення зазначеного закону, Кабміну наданий місячний термін для вживання заходів і приведення у відповідність нормативно-правових актів, таких як підзаконні і відомчі акти.

– Тобто вже з нового року стане відомо, так?

Діна Пімахова: З моменту набрання чинності цим законом буде доведений до центральних органів виконавчої влади відповідний план заходів Кабміном, згідно з яким ми будемо вживати відповідні дії щодо приведення законодавства у відповідність.

– Тобто, про деталі ми знатимемо, очевидно, вже з нового року?

Діна Пімахова: Безумовно.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач (переклад): А чому у народу не запитували? Це ж виходить, що людина в 16 років повинна отримувати біометричний паспорт з чіпом, так? Тобто, це Мазурка, шукали (скільки там?) два місяці, а тепер уже відразу можна людину вирахувати де завгодно? Чому не запитували у людей? Я, наприклад, не хочу ці чіпи.

– Тут лишається сказати, що народні обранці ухвалили такий закон. Отже, це можна сказати, консолідована думка народу. Інша справа, наскільки народні обранці відбивають думки тих, хто їх обирав.

Варто зауважити, що дуже різні організації, дуже різні люди, дуже різні структури виступали проти запровадження нових документів з дуже різних міркувань. Це і церкви, деякі церковні, релігійні організації. Це навіть деякі держслужбовці. Зокрема голова Державної служби регуляторної політики Михайло Бродський. Це і правозахисники. Вони у нас казали, що лейтмотивом ухвалення цього закону є те, що це нас наближує до Європи.

Пане Коліушко, наскільки насправді наближують нас до Європи такі документи нового зразка?

Ігор Коліушко: Вже говорилося, що наближує нас наявність самого біометричного паспорта. Тобто, це позитивний крок у цьому законі.

– Внутрішнього і зовнішнього?

Ігор Коліушко: Ні, закордонного.

До речі, я взагалі вважаю, що це помилка, яка приводить до плутанини, називати ідентифікаційну картку паспортом.Ми переносимо старе поняття «внутрішній паспорт» на абсолютно новий тип документу, який, власне, і за формою, і за змістом мав би бути новим.

Там, наприклад, не буде адреси місця проживання. І це ще одна проблема, яка, дає і плюси, і мінуси, тому що, з одного боку, цю карточку можна постійно використовувати, не міняти залежно від місця перебування чи проживання, а з другого боку, для укладання будь-якої цивільно-правової угоди громадянам потрібно буде шукати ще якусь довідку про те, де вони проживають. І тут знову ж таки треба буде ходити кожного разу, напевне, за якимись виписками чи ще з чимось до відповідних органів.

– А щодо євростандартів. Наскільки ці нові документи відповідають європейським стандартам?
У нас ніхто не може гарантувати, що цей реєстр буде достатньо захищений. Поки що всі реєстри продаються на Петрівці
Ігор Коліушко

Ігор Коліушко: Європейські стандарти поширюються тільки на закордонні біометричні паспорти. Щодо інших документів мені невідомо, чи є тут якийсь зв'язок.

А що стосується захисту персональних даних, то я вже сказав, що це порушує дуже багато європейських принципів і стандартів.Відсутність захисту персональних даних, концентрація всіх персональних даних в одному реєстрі. У нас ніхто не може гарантувати, що цей реєстр буде достатньо захищений. З другого боку, поки що, принаймні, у нас усі реєстри продаються на Петрівці.

– Так. Це є ринок такий у Києві, хто не знає. Там можна купити носій електронний з базами даних дуже багатьох державних установ.

Ігор Коліушко: І мені, наприклад, дуже часто на мобільні, а я користуюся двома мобільними телефонами, чомусь вони обидва давним-давно відомі усім, до мене дзвонять різноманітні якісь продавці, якихось квитків, товарів, ще щось. Коли я питаю: де ви взяли мій мобільний телефон? У базі даних! Правда, ніхто не пояснює, в якій базі даних, але це абсолютно в нашій країні можливо.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач (переклад): Пані Пімахова, мені 74 роки, я пенсіонер. Я зможу дожити зі старим паспортом? І друге питання. При фотографуванні у ваших установках буде нанесений чіп?

Діна Пімахова: Ви зможете, як я вже казала, відповідно до цього закону, користуватися тим паспортом, який у Вас є. Так як паспорт громадянина України не передбачає термін його дії, тому Ви зможете ним користуватися й далі.

З фотографуванням я можу зазначити, що при отриманні нових документів, які запроваджує закон, не потрібно буде громадянину йти і фотографуватися у відповідні фотосалони для паспорту громадянина, як сьогодні це робиться, а також витрачати зайві кошти. Фотографування буде відбуватися безпосередньо у підрозділах Державної міграційної служби. Таким чином про це можна сказати, як про позитив, у тому випадку, що це дозволить громадянину також зберегти свій час і кошти.

– Пані Пімахова, Ви не могли б сказати, чи це не компетенція вашого відомства, оте, що каже пан Коліушко, про захист баз даних?

Діна Пімахова: Я можу про це сказати, що реєстр, який запроваджується, відповідно до закону, це інформаційна, телекомунікаційна система, яка буде містити інформацію стосовно документування фізичних осіб, а також про документи, про деякі моменти, які вже згадувалися стосовно паперів, стосовно реєстрації, стосовно шлюбу. Це все визначається, як додаткова зміна інформації, і може вноситися тільки за умови бажання і відповідної заяви самого громадянина при наданні такої інформації. Це не є обов’язковим.

Тому в реєстр нічого, окрім документів, які ми сьогодні видаємо, нічого, окрім відбитків пальців… І то, я тут хочу сказати, це буде у вигляді не зображення, а відповідних символів, які не можна відтворити на папері. Тому іншої будь-якої інформації Державна міграційна служба при документуванні фізичних осіб і зборі такої інформації не буде мати.

– Тобто відбиток пальця буде у електронному вигляді?

Діна Пімахова: Відбиток пальців буде відповідно в електронному вигляді у вигляді відповідних захисних символів.

Ігор Коліушко: Приватизаційні папери і створені юридичні особи – вони в загальному переліку. Закон нічого про них не говорить. Вони йдуть у тому ж самому переліку, де прізвища і все решта. Для чого це?

Діна Пімахова: Відповідно до вимог закону, це додаткова змінна інформація. Вона може вноситися тільки за бажанням самої особи.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG