Доступність посилання

ТОП новини

Культура водіння автомобіля – віддзеркалення культури людини загалом


Львів – 217 людей загинули на дорогах Львівщини за 11 місяців цього року. У 1521 дорожній аварії постраждали майже 2 тисячі осіб. Кількість ДТП і постраждалих цього року є трішки меншою, ніж торік. Водії перевищують швидкість і неуважні, кажуть в ДАІ, а водії серед причин високої аварійності називають погані дороги і невідповідність дорожніх знаків.

Українські водії, перетинаючи західний кордон, одразу намагаються поводити себе по-європейськи. До цього їх стимулюють не лише дорожні патрулі, а й якісні дороги з численними попереджувальними й обов’язковими знаками, чіткою розміткою й спеціальним протишумовим покриттям.

Повертаючись назад, водії знову потрапляють у звичну атмосферу небезпеки й незручностей: ями на дорозі, знаки, які не відповідають місцевості, затерта розмітка або ж повна її відсутність підштовхують водіїв до нестандартних рішень і різких віражів. До того ж, ще є ті, які їздять, нехтуючи усіма правилами, бо ДАІ для них «не указ».

Людський фактор – причина більшості ДТП

Вседозволеність і брак культури називає причинами високої аварійності в області й місті Володимир Кіт.

«Потрібно ламати стереотип, що даішники погані чи хабарники, бо львівські водії не вміють їздити, немає поваги, львівські водії створюють міфи про даішників, бо так вигідно. Мене зупиняли працівники ДАІ лише тоді, коли я порушив правила. Треба до себе звертатись, чи ти дотримуєшся перших правил дорожнього руху, чи взаємно ввічливий і не створюєш аварійність, і ще пішоходи зумисно поволі переходять дорогу, а на тротуарі вже бігом ідуть», – поділився водій своїми враженнями про їзду львів’ян.

ДАІ називає причинами високої аварійності перевищення швидкості, неуважність водіїв, порушення правил маневрування. У місті ж до цього переліку ще додається необачність пішоходів, наголосив у коментарі Радіо Свобода Ірина Пилат, інспектор ВДПІ ЛМУ ГУ МВС України у Львівській області.
Часто вибігають на дорогу і на зебру, коли водій, особливо у зимову пору, не може швидко зреагувати, бо слизько
Ірина Пилат

«Це вихід на дорогу у недозволеному місці, якщо поруч є пішохідний перехід, неочікуваний вихід на дорогу, навіть на зебру. Пішохід має переконатись у безпечності переходу, у нас часто вибігають на дорогу і на зебру, коли водій, особливо у зимову пору, не може швидко зреагувати, бо слизько. Водіям потрібно зменшувати швидкість перед переходом. Має бути взаємна толерантність, і це зменшить кількість ДТП на дорогах міста», – каже Ірина Пилат.

Громадські контролери вимагають дотримання закону

Щоб змінити ситуацію на дорогах, ставлення працівників ДАІ до водіїв, 20 львів’ян об’єднались у громадський рух «Народний антикорупційний нагляд у Львівській області» і проводять дорожній контроль з відеокамерою.

Серед громадських контролерів Олександр Шаркевич. За його словами, попри те, що співробітники ДАІ не дуже радіють з такої ініціативи, результати вже помітні. ДАІ менше зупиняють водіїв без причини, поводять себе толерантніше й терплячі до роботи активістів. Однак Олександр Шаркевич переконаний, що самі працівники ДАІ провокують недовіру до себе з боку людей.
Вони мають план щодо фіксування порушень, фінансові плани. Деякі водії просто дають гроші
Олександр Шаркевич

«Працівники ДАІ не зацікавлені у тому, щоб запобігати правопорушенням. Вони мають план щодо фіксування порушень, фінансові плани. Деякі водії просто дають гроші, не знаючи своїх прав, і підписують протокол, то звідки візьметься довіра? Даішники часто стоять там, де порушення зумовлені невідповідними знаками, зрозуміло, що водій щось порушить. А ось на вулиці княгині Ольги, де гине багато людей, їх немає. Ми робили запити, що знаки на цьому місці не відповідають державним нормам», – зауважує громадський активіст.
Десятки знаків на дорогах, половина пішохідних переходів не відповідають державним стандартам

За даними дорожнього контролю, лише у Львові десятки знаків на дорогах, половина пішохідних переходів не відповідають державним стандартам, а саме у ДАІ погоджують їхнє встановлення. Пішохідні знаки можна побачити навіть на небезпечних поворотах. Ані місцева влада, ані ДАІ, ані дорожня служба не реагують на запити активістів.

Ситуація на українських дорогах, хабарництво і вседозволеність, культура поведінки за кермом не зміняться, допоки всі учасники дорожнього руху не будуть рівними перед законом.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG