Доступність посилання

ТОП новини

Людина Ахметова пояснила, що СКМ багатіє незалежно від влади


Міжнародні компанії, які працюють в Україні не мають сприяння з боку влади – такі думки звучали в ході конференції «Лідерство у глобальному світі», яка вихідними пройшла у Вашингтоні, де українські урядовці представляли пріоритетні національні проекти. Українська сторона наголошувала – в Україні відбуваються реформи, а довіра до неї зростає. Водночас представники бізнесу та міжнародних організацій дозволили собі деякі сумніви. Кажуть, що з України надходять суперечливі сигнали. Не можливо розібратись, які з них сприймати серйозно. А ще – в державі панує фаворитизм щодо наближених до влади українських компаній.

Учасник конференції, Представник Агентства з інвестицій та управління національними проектами України, Ігор Жовква запевняє, що міжнародні інвестори бачать в Україні стабільність та довіряють владі.

«Ми вже другий рік робимо ці роад шоу і на кожне з них, в Америці та Європейських державах, країнах Близького Сходу та країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону, відвідує від 70 до 100 учасників і після них з’являються конкретні домовленості. Наприклад лише цього року ми підписали понад 15 меморандумів про співпрацю», – каже чиновник.

Джон Конлен, колишній конгресмен США, а нині інвестиційний консультант зауважує, що в Україні перевагу надають внутрішнім інвесторам, а це відлякує міжнародні компанії.

Коли в Україні буде правосуддя, а міжнародні інвестори будуть захищені так само, як українські, тоді в країну почнуть надходити сотні мільйонів, а можливо і мільярди доларів, бо в Україні величезний невикористаний потенціал
Джон Конлен
«Коли в Україні буде правосуддя, а міжнародні інвестори будуть захищені так само, як українські, тоді в країну почнуть надходити сотні мільйонів, а можливо і мільярди доларів, бо в Україні величезний невикористаний потенціал», – відзначає американець.

Джок Мендоза-Вілсон, директор зв’язків з інвесторами компанії Ріната Ахметова СКМ, одного з найбільших внутрішніх інвесторів України. У 2011-му консолідований прибуток компанії становив понад 3 мільярди доларів проти 1,3 мільярдів у 2010-му.

Вілсон стверджує, що зростання СКМ, не пов’язане із буцімто особливими стосунками компанії з українською владою.

СКМ існує вже 12 років і наше зростання не припиняється протягом всього цього часу, незалежно від того, яка партія при владі. Для бізнесу взагалі важливо вміти працювати з будь-яким урядом
Джок Мендоза-Вілсон
«СКМ існує вже 12 років і наше зростання не припиняється протягом всього цього часу, незалежно від того, яка партія при владі. Для бізнесу взагалі важливо вміти працювати з будь-яким урядом. Ми як бізнес не втручаємося в політику, але нам доводиться працювати з урядовцями», – каже Мендоза-Вілсон.

Олена Волошина, представник Міжнародної Фінансової Корпорації в Україні, заявила з трибуни конференції, що іноземним інвесторам важко зрозуміти, що відбувається в країні.

«Якщо подивитись на індекс інвестиційної привабливості країн, який публікує Європейська бізнес асоціація, Україна має рейтинг 2 цілих 18 сотих з 5 можливих. Це рекордно низький показник. Тож очевидно в країні мало що приваблює інвесторів», – коментує експерт.

Олена Волошина наголошує, що Україна не проводить системних, всеохоплюючих реформ, які потрібні економіці. Робляться лише косметичні зміни, каже вона.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG