Доступність посилання

ТОП новини

Янукович про Митний союз як шлях виживання для України


Віктор Янукович і Володимир Путін під час зустрічі в Ашгабаті, 5 грудня 2012 року
Віктор Янукович і Володимир Путін під час зустрічі в Ашгабаті, 5 грудня 2012 року
Інтрига довкола питання, чи зміниться керівник українського уряду, має новий акцент. Микола Азаров має великі шанси залишитися Прем’єр-міністром. Про це заявив Віктор Янукович журналістам в Ашгабаті, де в середу брав участь у саміті держав СНД. Президент також виступив за те, щоб Україна долучилася до деяких положень Митного союзу, не уточнивши, що саме має на увазі.

Під час візиту до туркменської столиці Президент України Віктор Янукович назвав Миколу Азарова одним із найкращих українських прем’єрів і додав, що він має великі шанси зберегти посаду. А це, мовляв, буде залежати від того, яку команду той запропонує.

Не політичним питанням, а способом виживанням назвав Віктор Янукович розбудову відносин України з Митним союзом за участі Росії, Білорусі і Казахстану. Президент повідомив, що саме про це говорив з російським колегою Володимиром Путіним.

Доктор економічних наук Володимир Сіденко входив до робочої групи експертів, які на прохання українського уряду аналізували відносини України з Митним союзом. Але не зрозумів, що саме Віктор Янукович мав на увазі, коли сказав, що Україна має приєднатися до «деяких положень» цього союзу.
До Митного союзу можна або долучатися цілком, або не долучатися взагалі
Володимир Сіденко

«У нинішніх статутних положеннях Митного союзу не передбачені якісь умови, які еквівалентні статусу асоційованого членства. Тому до Митного союзу можна або долучатися цілком, або не долучатися взагалі і будувати відносини на договірних засадах, скажімо, про партнерство, співробітництво», – зауважив Сіденко.

Оглядачі вже давно називають реверанси України в бік Митного союзу способом знайти порозуміння у газових переговорах із Росією, яка прямо пов’язує можливу знижку ціни на газ зі вступом України в Митний союз. Але переговори Януковича з Путіним в Ашгабаті новин не принесли.

Водночас у Києві виконувач обов’язків керівника уряду Микола Азаров у середу закликав Європейський Союз активніше приєднатися до перегляду українсько-російської газової угоди.

Росія знає, чого хоче від України в ОБСЄ

Росія, зі свого боку, звертає увагу на роль України у ще одній міжнародній організації – ОБСЄ.

«ОБСЄ давно пора припинити обслуговувати інтереси окремих країн, зосередити увагу на об’єднальному порядку денному. Розраховуємо, що як голова ОБСЄ в 2013 році Україна буде займати саме таку позицію»,заявив президент Росії Володимир Путін.
Лідери країн СНД зустрілися в Туркменистані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
На відміну від спостерігачів із СНД, представники ОБСЄ раніше різко критикували Росію за проведення виборів, проблеми з демократією помітили і на жовтневих перегонах в Україні.

П’ятого грудня в Ашгабаті учасники саміту СНД домовилися надалі розвивати співпрацю. До цієї декларації також долучилася Україна, яка теж підтримала ідею спільного святкування 70-ї річниці Перемоги часів Другої світової війни. Але свій підпис під документом про інтегрований валютний ринок офіційний Київ не поставив. Тут із Росією, як анонсували російські дипломати, домовилися розраховуватися у національних валютах, а не в доларах чи євро, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизстан і Таджикистан. А Україна, як наголосив посол Росії а Ашгабаті Олександр Блохін, завжди може долучитися до цієї угоди.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG